Правосъдният ни министър Миглена Тачева смята, че с междинния доклад на ЕК за напредъка на България не свършва работата в съдебната реформа. Тя определи докладът като "коректен и обективен", но той е само технически и не трябвало да мислим, че сме постигнали всичко.
В него много ясно се отбелязват местата, където трябва да търсим напредък за вбъдеще. Оценката в доклада е на базата на шест показателя, заяви министър Тачева. Там става дума, че институциите у нас вече са изградени и се очакват резултати. Инспекторатът към ВСС е оценен много добре , смята Тачева.  Според нея,  ВСС се е превърнал в основен двигател на  съдебната реформа. "Вярно е, че за един месец не може да имаме осъдителни присъди", каза Тачева. Вече трябвало да се работи за устойчивост на системата, а не да се правят промени на парче, категоричен е правосъдният министър. По отношение на критики за търговския регистър, Тачева е категорична, че той е най-публичен у нас и за това трябва да има промени в търговския закон. До сега не сме открили къде точно е проблемът там.
Съдът не трябва да работи под натиск за бързи присъди, смята Тачева. До скоро хора, които са внасяли обвинения не са знаели конкретни текстове , категорична е тя. Проблемите в съдебната система са най-вече с организираните престъпни групи, смята Тачева. Тя заяви, че в концепцията за нов НПК ще се стремим да оставим само тежките престъпления.
Назначаването на административни ръковидители на съдилищата ще е най-голямото предизвикателство за ВСС. За вбъдеще ще се провери дали може да има тайно гласуване след като Конституцията ни не го забранява. Все пак Миглена Тачева бе категорична , че юлският доклад продължава да бъде основен за страната ни. Милан Николов, БЛИЦ