„Проблемът с корупцията не е само нито на този кабинет, нито на вицепремиера, нито на този министър, както и да са техните имена, проблемът е заложен във всеки един от нас”, каза министърът на правосъдието Меглена Тачева пред Дарик радио.
 Тя посочи изследване, според което за година българите сме налели 7 млрд. лева за здравеопазване извън здравните фондове, което означава, че всеки един от нас е плащал неправомерно за здраве. „Докато нямаме съзнанието, че има правила и докато не поискаме от служителят насреща да ги спазва, няма как да преодолеем корупцията, каквито и комисии да направим, колкото и време да се борим. Нещата трябва да се променят в мисленето и в нулавата толерантност в корупцията”, допълни министърът на правосъдието.

„Имам колеги, които ми казват: Аз познавам приятели, които плащат 10 лева на полицай. Защо плащаш? Защото си извършил нарушение. Щом си извършил нарушение, имай доблестта да ти направят акта, да ти излезе наказателното постановление. Ако смяташ, че е неправилно, обжалвай го. Има система за това. Оттам ако тръгнем към промяна, всичко ще си дойде. Ние непрекъснато залагаме не на превенцията, нито в промяна на мисленето ни, а на контрола и на престъпленията и работата на прокуратурата”, разказа Тачева. /БЛИЦ