В съдебната власт трябва да остане единствено Съдът. Това заяви министърът на правосъдието Меглена Тачева, като уточни, че това е личното й становище, което тя ще защитава при предстоящия дебат за промяна в Съдебната система, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Съдът трябва да бъде независим. Прокуратурата обаче също трябва да е независим орган, който да е подчинен на Парламента. Този модел не е нов за България, а е съществувал преди време, аргументира се Тачева. Следствието трябва да е част от разследващите органи, които са към изпълнителната власт. Това на практика означава, че прокурорите и следователите ще загубят магистратския си имунитет, коментира правосъдният министър. Освен това тя обясни, че трябва внимателно да се анализира в каква конституционна рамка могат да се реализират тези промени - дали при настоящата или е необходимо да се свика Велико народно събрание, което има правомощията да прави промени в основния закон. В момента законодателната рамка позволява на Прокуратурата да осъществява разследване, но това трябва да се случи и на практика, коментира Тачева. Тя смята, че ключовият проблем за критиките в областта на правосъдието е липсата на качествено разследване. Затова трябва да се уточни мястото на Прокуратурата и на Следствието.
Правосъдният министър очаква, че в предстоящия доклад на Европейската Комисия ще бъдат отчетени усилията на България при създаването на множество механизми за контрол. Трябва да покажем, че сме готови да приложим пълна прозрачност в съдебната система и разследването. Докладът ще бъде обективен, но никой не може да отрече, че имаме какво още да свършим по отношение на борбата с организираната престъпност, добави правосъдният министър. /БЛИЦ