До края на годината въпросът със следствието трябва да бъде решен окончателно, заяви министърът на правосъдието Миглена Тачева.

Експерти от Европейската комисия ще оценяват през есента натовареността на съдиите и прокурорите. Целта е да се изработят критерии за категоризация на съдилищата и делата.

Тачева предлага два варианта за мястото на следствието, които според нея няма да нарушат договореното с Европейската комисия.
Първата
предвижда следствието почти изцяло да мине към прокуратурата. Като независима структура ще остане малък екип, който да разследва престъпления с международен елемент. Другият вариант е да има срок, в който всички следователи да получат право да станат прокурори, без да се явяват на задължителния конкурс.

В момента в следствието работят 520 души. Проблемът със следователите възникна преди две години с влизането в сила на новия Наказателно-процесуален кодекс, който драстично намали правомощията им и на практика ги остави без работа. Бъдещето им ще се реши с новата концепция за наказателната политика на държавата, която трябва да е готова до края на годината. Такава не е изработвана от 20 години и според министър Тачева реформите са се правили без ясен план. Затова тя предлага документът да бъде обсъден в Консултативния съвет по национална сигурност, за да може и опозицията да участва в процеса.


Тачева съобщи, че през есента ще внесе поправки в НПК за случаите, при които престъпникът се освобождава от наказателна отговорност и плаща само глоба. Идеята е тези, за които глобата е до 5 хил. лв., да не влизат в съда. При тях санкцията ще се налага само с акт на прокурора. Пример за такова престъпление е шофирането в нетрезво състояние, при което няма жертви, а нарушителят не е рецидивист и е покрил всички материални щети. Тачева заяви, че идеята все още не е окончателна и тя има притеснения, че след като всичко ще се решава в кабинета на прокурора, а не в публично съдебно заседание, процедурата може да генерира корупция. /БЛИЦ