Тачева: Въпросът със следствието трябва да се реши до края на годината

До края на годината въпросът със следствието трябва да бъде решен окончателно, заяви министърът на правосъдието Миглена Тачева.

Експерти от Европейската комисия ще оценяват през есента натовареността на съдиите и прокурорите. Целта е да се изработят критерии за категоризация на съдилищата и делата.

Тачева предлага два варианта за мястото на следствието, които според нея няма да нарушат договореното с Европейската комисия.
Първата
предвижда следствието почти изцяло да мине към прокуратурата. Като независима структура ще остане малък екип, който да разследва престъпления с международен елемент. Другият вариант е да има срок, в който всички следователи да получат право да станат прокурори, без да се явяват на задължителния конкурс.

В момента в следствието работят 520 души. Проблемът със следователите възникна преди две години с влизането в сила на новия Наказателно-процесуален кодекс, който драстично намали правомощията им и на практика ги остави без работа. Бъдещето им ще се реши с новата концепция за наказателната политика на държавата, която трябва да е готова до края на годината. Такава не е изработвана от 20 години и според министър Тачева реформите са се правили без ясен план. Затова тя предлага документът да бъде обсъден в Консултативния съвет по национална сигурност, за да може и опозицията да участва в процеса.
Тачева съобщи, че през есента ще внесе поправки в НПК за случаите, при които престъпникът се освобождава от наказателна отговорност и плаща само глоба. Идеята е тези, за които глобата е до 5 хил. лв., да не влизат в съда. При тях санкцията ще се налага само с акт на прокурора. Пример за такова престъпление е шофирането в нетрезво състояние, при което няма жертви, а нарушителят не е рецидивист и е покрил всички материални щети. Тачева заяви, че идеята все още не е окончателна и тя има притеснения, че след като всичко ще се решава в кабинета на прокурора, а не в публично съдебно заседание, процедурата може да генерира корупция.
/БЛИЦ