Тагарев обяви голяма промяна с военната помощ за Украйна БЛИЦ TV

Ще се постараем да работим директно, без посредници, що се отнася до поръчки от Украйна, коментира военният министър

България ще опита да продава боеприпаси на Украйна директно, а не чрез посредници, както се правеше досега, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, който представи екипа си и приоритетите в своята работа.

Поради наложената политика в предни кабинети, това се правеше полутайно, което изискваше да има посредници. Ще се постараем да работим директно, що се отнася до поръчки от Украйна, коментира Тагарев, които представи екипа и програмата си.

Журналист попита три пъти Тодор Тагарев дали армията ни ще предостави ракетни системи за противовъздушна отбрана, но военният министър не отговори категорично.

Вчера от Министерския съвет съобщиха, че е одобрен нов пакет военна помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание. 

За това, което даваме на Украйна вече има решение на МС, но списъкът е поверителен, каза Тагарев. Той все пак информира, че в това, което даваме, няма авиация и тежка бронетанкова техника.

Приоритет е изграждане и развитие на боеспособна армия. Вторият приоритет са грижа за хората - да можем да ги намерим и задържим, да има достоен преход към следваща кариера, каза Тагарев.

Приоритет е и изграждане на национална устойчивост на въоръжените сили, за да можем да действаме в кризисна обстановка, както превъоръжаването на армията, подготовка за посрещане навреме на новите F 16, реализация на ключови отбранителни проекти, механизми за задържане качествените хора на служба, начинът на работа с резерва.

Атлантикът ген. Събев: Пече се голяма сделка с Киев, даваме им артилерийски оръдия и танкове ВИДЕО

"Защото това е начинът ние трайно да гарантираме стабилност в региона и по-добра среда за сигурност, и да не ни се налага да заделяме много повече пари, от тези, за които имаме съгласие на политическите сили", каза военният министър.

Като законодателни мерки, за които МО ще работи, са:

поетапно увеличаване на разходите за отбрана до минимум 2%, което трябва да се случи следващата година

внасяне на програмата за приоритетни инвестиционни разходи

създаване на условия, че да има стабилна рамка за планиране на проектите.

Тагарев представи екипа си: Зам.-министър на отбраната Атанас Запрянов ще отговаря по въпросите на отбранителната политика. Това включва двустранни външнополитически отношения, работата и взаимодействието със съюзниците от НАТО и ЕС, както и въпроси с политиката по изграждане на отбранителни способности.

В екипа на министъра на отбраната са още зам.-министърът на отбраната Станимир Георгиев, началникът на политическия кабинет д-р Добромир Тотев. Новият член на екипа е д-р Мустафа Емин, който ще бъде назначен като съветник, а когато завърши Военна академия, ще стане парламентарен секретар и ще работи с комисията по отбрана и други комисии. Лора Кендова ще отговаря по връзките с обществеността.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук