Тагарев показа червен картон на идеята за военното разузнаване и МО

Министърът не вижда как това може да бъде реализирано

Министърът на отбраната Тодор Тагарев не вижда как военното ни разузнаване може да бъде извадено от структурата на военното министерство, за което се появиха разногласия в парламента.

"Военното разузнаване и работи изключително добре. Това е една изключително важна структура на системата на Министерство на отбраната. Аз съм в ежедневен контакт с неговото ръководство, защото войната, на практика, е на нашите граници и те имат много важна роля в това отношение.

Те са много тясно интегрирани с армейските структури, с процесите на взимане на решения в Министерство на отбраната и аз лично към момента не виждам как то може да бъде извадено от Министерство на отбраната.

Според мен вариантите, които ще потърсят депутатите: трябва да осигурят функциониране на тази част от разузнавателните ни структури в интерес на министъра на отбраната, на армията. Структурно могат да бъдат намерени различни решения, но каквото и решение да намерят министъра на отбраната трябва да може пряко да работи с тази система, която изпълнява функциите и в момента".

Министър Тагарев каза още, че не е необходимо страната ни да иска допълнителна помощ от НАТО за охрана на черноморската ни граница.

"Ние работим с наши съюзници, които са от бреговите съюзници, с Румъния и Турция основно. Но НАТО е ангажирано със сигурността в Черно море, без да присъства с военноморски кораби поради ограниченията на Конвенцията от Монтрьо, но присъства по други начин - самолети, разузнавателна информация и така нататък.

Така че ние имаме подкрепата и разбирането на нашите съюзници, че те трябва да ни помогнат по възможните начини, ако обстановката започне да се усложнява още повече".

Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в откриването на първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на кадри за спешна медицинска помощ по въздуха във Военно въздушното училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук