Такъв прецедент с Борисов не се е случвал от години

Всяка дума, казана повече, разваля магията на това да стигнем до общ резултат, смята бившият премиер

На базата на декларация или програма, след постигане на съгласие по политики, може да се направи кабинет с кратък мандат, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него най-вероятно е правителство с третия мандат.

Борисов оцени високо срещите по политики в Народното събрание във второ интервю за ден пред Българската национална телевизия.

"Аз мисля, че спокойно можем да искаме от президента Радев да отвори темата за бюджета през служебното правителство и министерството на финансите в случая, но преди това бюджетните комисии, социалната комисия, правната трябва да кажат с какви пари се разполага", заяви той.

Борисов е убеден, че партиите в парламента могат да стигнат до 40 точки по различните теми. Определи парламента като работещ с големи мнозинства по темите за НАТО и ЕС, Северна Македония, предоставяне на военна помощ за Украйна, самолетите Ф-16, еврозоната, 100% диверсификацията на газа и антикорупционната комисия.

"За първи, втори, трети мандат трябва да се благодари на президента Радев, че проявява мъдрост и добронамереност да състави правителство и на базата на един такъв документ, подобна декларация или програма може да се направи правителство с кратък мандат до лятото, до местните избори или хикс месеци, да мине зимата, да има парламент по време на войната.

И на кой на мандата ще стъпим - най-вероятно е някой трети мандат, но вече с договорености по точно тези политики пред вашите очи - избираме експерти или кой каквото иска да прави в това правителство или изобщо от комисиите в парламента", коментира Борисов.

- Трети мандат с премиер Стефан Янев ли?

Бойко Борисов: "Всяка дума, казана повече, разваля магията на това да стигнем до общ резултат".

Лидерът на ГЕРБ заяви, че е възмутен от изказването на служебния енергиен министър пред парламента вчера.

"Говори за престъпления, вие разбирате ли, че ако това, което говори той е проверено и е истина това значи, че лидерите на тази партия, ако разбира се не кажат, че Сашо Кеша е виновен ще имат проблем. И той го казва: "Кирил Петков е купувал природен газ с 30% по-скъпо и не е направил нищо, за да имаме устойчиви дългосрочни договори.

Всичко това има състави на престъпления. В момента се мешат във възможностите да се създаде управление, защото изведнъж ако това е вярно, те ще останат без ръководство", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че в момента гласуването с машини е 100%.

"Само, който иска, може да отиде с хартия да гласува. Кое машинно гласуване е прекратено", запита Борисов.

- А невалидните бюлетини?

Бойко Борисов: "Невалидните бюлетини са невалидни".

- Ама 180 000 при смесена система и само 9000 при изцяло машинен вот - това е тяхната опорна точка?

"Да, затова ние оставяме 100% машинно гласуване", заяви Борисов.

Според него може да се окаже, че 99,9% гласуват с машини.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук