Танева показа платежни за парите по ПРСР (ДОКУМЕНТ)

Земеделският министър представи доказателствата в пленарна зала

Министърът на земеделието Десислава Танева предостави в НС пред депутатите платежни нареждания от тази сутрин, с които са възстановени поредните над 100 млн. лева от разплатените по Програмата за развитие на селските райони/ПРСР/ средства, предаде БГНЕС. 

Програмата за развитие на селските райони нито е спряна, нито има изискани 1.1 млрд лева, каза тя от парламентарната трибуна по повод твърденията на БСП лява България, че страната ни е заплашена от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони. От датата на писмото на ЕК през месец април т.г. до сега, по ПРСР са разплатени близо 200 млн. лева, уточни министърът. 
 


Снимка: БГНЕС

Можеха ли тези плащания да бъдат извършени, можеше ли тази сутрин да бъдат възстановени от ЕК пари, платени по програмата, ако тя беше спряна, запита Танева. Земеделието е национален интерес, трябва да се придържаме към фактите, предупреди тя. Като отговорник за земеделската политика, когато бях опозиция на кабинета „Орешарски”, не си позволих от тази трибуна да говоря неща, които не са свързани с реалността, посочи министърът. 

Според нея подобни сигнали създават силно притеснение в земеделската общност. И запита: трябва ли дребните ни политически амбиции да стават повод да бъде компрометирано доверието на българската земеделска общност? Ние сме поели задължения, следваме пътища, от които няма как да се изкривяваме, независимо дали някой от ГЕРБ, БСП или ДПС и трябва да осъзнаем това, коментира Танева. 

В противен случай ние вредим на държавата си и не трябва да се учудваме от ниската избирателна активност. Не трябва и да се учудваме, че контролираният вот става повече, ако нашият манталитет, на политиците, е да говорим лъжи, за да вземем краткосрочен политически дивидент, смята министърът на земеделието. По повод днешните дебати около европарите в една от залите на НС започна извънредна среща между зам.министъра на земеделието Васил Грудев и депутати от ПГ на БСП лява България, между които Драгомир Стойнев и Светла Бъчварова. Срещата е по повод острия дебат за средствата по Програмата за развитие на селските райони и неясните за част от народните представители доказателства, че парите за България не са спрени.