Оптимист съм, че ще получим подкрепа. Това каза пред bTV депутатът от „Има такъв народ” Мика Зайкова.

„В речта си казах, че народът иска промяна. Това личи от това, че и трите партии вдигнаха резултата си. Суверенът каза, че трябва да работим заедно. Третото нещо, което каза народът, е: стига толкова избори, започнете да работите.

Втората причина, поради която мисля, че трябва да бъдем оптимисти, е, че ние имаме до голяма степен съгласие по основните приоритети”, добави тя.

Що се отнася до това как са били избрани министрите в кабинета, Зайкова заяви: „Събрахме се и го решихме. Социалният министър е един специалист, който отдавна се занимава със социалните въпроси. Мисля си, че майчиците с деца инвалиди са много доволни от нейния избор. Подкрепих я с две ръце. Тя е голям специалист в социалната сфера.

Дни наред по екипи заседаваме. В групата, която участвах, срещу мен седяха сериозни хора. От БСП беше проф. Гечев, г-н Кънев и други специалисти. От партията на Мая Манолова също бяха сериозни специалисти. „Да, България” също има изключителни специалисти.

Ние точка по точка си гледахме програмите, които 88% съвпадат. Всички искат да преизчисляват пенсии. Има начин да се разберем и аз мисля, че почти сме постигнали това нещо”, каза още Зайкова.  

„Във втория кабинет министър на финансите ще бъде един великолепен финансист, скромно момче, работило във финансовата сфера от 20 години. Надявам се по време на нашето правителство да има електронно правителство, да има трайна връзка между НАП и митниците.

Моята мечта е в България, която е с техника и технология от средата на 50-те години на миналия век, е да стане модерна държава и икономиката ни да скочи в XXI век.  

Това е абсолютна реалност. Ако спрем да крадем, ако направим програмно бюджетиране, тогава няма мърдане и парите ще отиват по предназначение.

На въпрос защо министри от служебното правителство не са били включени в кабинета на ИТН, Мика Зайкова заяви, че отговорът се крие в изказване на г-н Кирил Петков още в началото.

„Той каза, че ако получи свобода да прави каквото иска и да работи там, където иска, ще се съгласи да бъде министър.

Когато искаш да бъдеш министър в правителство на парламентарна република, не може да правиш каквото си искаш. Ще трябва да правиш неща, които парламентът ти разпореди. Не може да има свободия. Не можеш да имаш тази свобода, която я има в служебното правителство. Статутът на двете е различен”, подчерта тя.

„Много ми е неприятно, когато ако ще и Исус  Христос да бяхме предложили за министър, пак щяха да му намери кусури“, заяви още Зайкова. Повод за нейното изявление бяха реакциите в общественото пространство към предложения за правосъден министър Момчил Иванов заради публикувани от него статуси в социалните мрежи.

По нейните думи, може да се стигне до съд заради тези твърдения.