Теменужка Петкова обясни как ще бъдат газифицирани около 10 000 домакинства

Програма DESIREE Gas се финансира от Международен фонд „Козлодуй", добави тя

Чрез програмата DESIREE Gas около 10 000 домакинства ще бъдат газифицирани. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарен контрол, предаде агенция „Фокус“.

„Програма DESIREE Gas се финансира от Международен фонд „Козлодуй“, администриран от Европейската бака за възстановяване и развитие, и се изпълнява от Министерството на енергетиката. Програмата подпомага преминаването от въглеродни интензивни източници към по-благоприятния природен газ. Поради това важен ефект от програмата е намаляването на потреблението на енергия и емисии от въглероден диоксид в жилищния сектор“, посочи министър Петкова и обясни, че очакваното намаляване на емисиите на парникови газове е 70 хил. тона въглероден диоксид.

„Чрез програмата гражданите могат да получат безвъзмездна помощ за газифициране на своя дом, като общият размер на средствата е 10 млн. евро, които ще бъдат достатъчни за газифицирането на около 10 хил. домакинства“, каза още енергийният министър.

Петкова посочи, че потребителите, които могат да се възползват от програмата, са такива, които искат да преминат от дърва, въглища и ток на природен газ. „Срокът на програмата е до юни 2020 г., като заявления за газификация ще се одобряват до изразходване на финансовия ресурс, като принципът е първи по ред – първи по право. До момента са подадени 6753 заявления, като 4637 от тях са изцяло завършени“, обясни Петкова