С бизнеса и синдикатите правителството има отличен диалог в областта на енергетиката, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти на излизане от среща при премиера Бойко Борисов с представители на работодателски и синдикални организации в Министерския съвет. 

Тя добави, че днешната среща е инициирана от четирите работодателски организации и на двата синдиката, уточни тя.

По думите й те са притеснени от покачването на цената на тока на свободния пазар. Министърката все пак е уверила бизнеса, че страната ни изпълнява поетите ангажименти към енергийната борса. 

"Това е цена, която е определена от Европейската комисия, и ангажимент, който ние стриктно спазваме", увери министър Петкова.

На срещата е било обсъдено и състоянието на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД и всички са се обединили за това да се търсят възможности, за да може да се съхрани работата на централата. "Трябва да намерим баланс, трябва да се намери начин, който да даде възможност на "ТЕЦ Марица изток 2" да работи при нормални пазарни условия", допълни министър Петкова. По думите й капитализацията е един от възможните варианти за спасяването на въглищната централа. Тя припомни, че Българският енергиен холдинг /БЕХ/ закупува емисиите за "ТЕЦ Марица изток 2". В резултат на това БЕХ осчетоводява тези разходи като вземане от централата. Това създава предпоставки за декапитализация на дружеството. "Към настоящия момент около 200 млн. ни делят от декапитализацията на дружеството", поясни Петкова.