Не би трябвало да има проблем в Европа, ако инвеститорите на АЕЦ „Белене“ са от Китай. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Всяка държава - членка има правото да определя своя енергиен микс“, коментира Петкова.

По думите България е на опашката на тези държави, които имат инвестиции от страна на Китай. „Водещо е мястото на Великобритания, Германия, Гърция. Не би следвало да има проблем в тази посока“, каза още Петкова.

Във връзка с цената на газа, министър Петкова заяви, че тя може да падне, ако са налице обективни обстоятелства за това. „Те са ясно посочени в правнообвързващите ангажименти, които „Газпром“ е поел към ЕК. Всяка една страна, всеки един клиент трябва да докаже, че цената, която той получава е по-висока от тази на граница на Германия, Франция и Италия“, каза още Петкова.

По думите й има много ясно определени параметри, по които тази цена може да бъде предоговаряна. Министър Пекова поясни, че „Булгаргаз“ изготвя сериозен анализ. „Наред с условията на базата, на които ще се предоговарят цените е предвидено и как ще стане това. Това е предвидено да стане на базата на писмено заявление от страна на „Булгаргаз“, мотивирано, в което да бъдат доказани нашите искания за промяна на цената“, заяви още министърът на енергетиката.

По отношение на смяната на часовото време, министър Петкова обясни: „До април 2019 г. всяка държава членка на ЕС трябва да вземе решение кое часово време да избере – лятното или зимното. Преди това ЕП и ЕК направиха допитване, което се радва на рекорден брой отговори – 4 млн. и 600 хил. Министър Петкова отчете ,че 84 % от запитаните отговарят, че трябва да бъде премахната сезонната смяна на часовото време. По отношение на решението на България, тя обясни, че за да бъде взето след сериозен анализ.

По думите й до момента е направено онлайн допитване на страницата на Министерски съвет, което ще продължи до 11 октомври. „Използвам случая, за да призова българските граждани, съответно заинтересованите страни да дадат своето мнение, да изкажат своето виждане по този наистина важен въпрос, по който ние трябва да вземем въпрос до април 2019 г. За тази цел Министерство на енергетиката ще организира поредица от дискусии, ще изискаме мнението на компетентните по този въпроси институции.