Тежка изборна битка в Черна гора, според екзитпол ВИДЕО

Шест коалиции и пет политически партии се състезаваха за 81 депутатски места

Управляващата партия и опозицията в Черна гора имат приблизително еднакъв брой гласове, на проевропейската партия на президента Джуканович има леко предимство, сочат данните от екзитпола, цитирани от БГНЕС.

Демократичната партия на социалистите на президента Мило Джуканович печели 34,4% от гласовете, докато опозиционната коалиция „За бъдещето на Черна гора“ получава 33,4%. Това съобщи на пресконференция представителят на Центъра за мониторинг на изборите.

„След обработването на 52% от бюлетините ДПС печели 34,4%, опозиционната коалиция „За бъдещето на Черна гора“ - 33,4%, другата опозиционна коалиция „Мирът е нашата нация“ - 12,5“, заяви представителят на центъра.

Избирателните секции затвориха врати в 20.00 часа местно /21.00 часа българско/ време, съобщи Държавната избирателна комисия. По нейни данни, всички 1217 секции са приключили работа навреме. Час преди да затворят врати избирателната активност бе 74,9%, което е рекорден показател за страната.

Председателят на Централната избирателна комисия Александър Иванович съобщи, че няма данни за сериозни нарушения на изборния процес. За честността на вота следиха 2089 наблюдатели, от които 265 са чуждестранни.

Днешните парламентарни избори са единадесети по ред от въвеждането на многопартийната система в Черна гора, и петите след обявяването на независимостта на страната. Шест коалиции и пет политически партии се състезаваха за 81 депутатски места. Право на глас имат 540 026 души от 620 хиляди жители на страната.