Правителството на британския премиер Борис Джонсън обмисля няколко плана, които би трябвало да му позволят по легален начин да заобиколи закона за отлагане на Брекзит. Това съобщи вестник The Telegraph, позовавайки се на източници в британското правителство.

Миналата седмица британският парламент прие закон, който задължава правителството да поиска от Европейския съюз (ЕС) ново отлагане на Брекзит, ако Лондон и Брюксел все още не са съгласни с условията на „развода“, уточнява Фокус

Според събеседниците на изданието Джонсън, който настоява Обединеното кралство да напусне ЕС не по-късно от 31 октомври, възнамерява да убеди Брюксел да не се съгласи на ново отлагане. 

Заедно с официално искане правителството може да изпрати писмо до Брюксел, в което посочва своята позиция, която се различава от позицията на парламентарното мнозинство и директно посочва, че не иска да отлага датата на излизане от ЕС от 31 октомври на 31 януари.

„Възнамеряваме да предотвратим всяко отлагане. Законът ще има значение, само ако ни бъде предложено отлагане, но когато планът ни е ясен, много вероятно е такова предложение да не последва“, подчерта източник на вестника, според когото кабинетът има на и друг план, в случай че Брюксел се съгласи да отложи Брекзит.

Заплахата, че правителството ще заобиколи закона, който позволява на парламента да поеме контрола върху излизането на страната от ЕС и е предназначен да изключи възможността за „твърд“ Брекзит, може да принуди опозицията да подкрепи предложението на правителството за провеждане на предсрочни избори в Камарата на общините. 

Гласуването по този въпрос трябва да се проведе в понеделник и според източника на изданието това ще бъде последната възможност за опозицията да оспори правителството, преди работата на парламента да бъде спряна до средата на октомври.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!