The Times: Италия е крайно разделена от заплахата за бъдещ референдум за членството в ЕС

Италия е дълбоко разделена от заплахата за бъдещ референдум за членството в ЕС, пише британският вестник The Times, цитиран от Фокус.

След неуспеха на двете популистки партии да оглавят коалиционно правителство и назначаването на технически премиер от средите на световните финансови институции, лидерите на двете партии обвиниха президент, че се подчинява на Берлин, а не на италианските избиратели. Матео Салвини, лидерът на Лигата, заяви, че следващите избори ще бъдат референдум дали Италия да бъде „свободна или поробена“, въпреки че партията му се отказа от напускане на Еврозоната.

Според Джовани Орсина лидерите на двете популистки партии са намалили малко антиевропейската реторика, за да не уплашат избирателите. Пазарите са обезпокоени от това, че двете партии имаха намерение да нарушат баланса на разходите и приходите чрез орязване на данъците и увеличаване на социалните разходи . От друга страна 260 хиляди италианци подкрепят действията на президента в петиция. Социолозите отбелязват, че Италия е разделена като никога досега.