Първият телевизионен дебат между лидера на социалистите Сергей Станишев и водачът в рейтингите за общественото одобрение Бойко Борисов остави впечатление, че те са не пред политически сблъсък, а като пред съюз.
Това е мнението на политолога Димитър Аврамов, а Антоанета Христова, политически психолог, бе дори по-крайна: от 2 часа приказки хората заспаха пред телевизорите или превключиха на други програми. Вие все едно ми казвате: "Левски" и ЦСКА са договорили мача", опонира им в студиото на Нова тв социологът Андрей Райчев. Малко по-късно обаче и моралният наблюдател Юлиян Вучков отсече: "Тия хора ще се коалират".

По темата "Кой спечели от дебата" мнението на Райчев е, че участниците на първо място са успели да избегнат опасности. Премиерът Станишев е избегнал позицията на оправдаващ се за несгодите на хората, а полицаят Борисов е избегнал тотално поражение на терена на икономиката, където не му е силата. Но кампанията много рано започва с този дебат, сега 4 месеца ще гледаме кампании и избори, отбеляза Райчев. Според него изглежда причината е в кризата.
Двата екипа оставиха усещане като че ли не знаят какво става в страната, каза Димитър Аврамов. От ГЕРБ само повтаряха: "Ние не сме опасни",  ББ дори каза: "Там в ЕНП ще ни държат юздите", а БСП се държаха менторски, опитваха се да учат как се управлява.
Бойко Борисов винаги е бил атрактивен, а сега влезе в студиото като подчинен пред шефа си, каза Антоанета Христова. Илияна Йотова пък през цялото време се опитваше да "затапва" по-младата си колежка. Видяхме тотална липса на усет какъв дебат трябва да се води към днешна дата - да има сблъсък на тези, а не "захапване", посочи психоложката.
Според Андрей Райчев тактиката на екипите е била съобразена с това кой играе за промяна и кой играе за реми. Борисов води в класациите и играе за запазване на резултата. БСП знаят, че не могат да вземат и един глас от него. Но те могат да внесат колебание и да дръпнат избиратели от "Атака" и от Яне Янев. Затова са наблегнали на тезата: "Има опасност това момче да изхарчи парите, които ние 12 години спестявахме". На фона на изтеглените преди дни 20-милиардни заеми от Румъния и Унгария това прави впечатление. Никога България не е била най-стабилна и това беше дебат за икономическата компетентност, обобщи Райчев.
Бойко Борисов направи феноменална кариера, защото изобрети дясно без антикомунизъм, посочи социологът. Ако беше извадил обвинения към социалистите, веднага се превръща в един Филип Димитров.
Борисов е инженерен проект - нещо трябваше да се случи в десницата, е мнението на Антоанета Христова.  Цялото му поведение досега е било ярко и конфликтно, подложени бяхме на внушението за сблъсък на бяло и черно. В последно време обаче той започна да играе автономно и да внася объркване. Забележете, че в края на дебата и двамата опоненти повториха 10-15 пъти думата "заедно", с което подават знак за повече игра, посочи политическата психоложка.
На оценката на Андрей Райчев, че ББ точно е избрал умерената поза, защото "не иска да им тича по терена", Димитър Аврамов опонира: "Да, ама така олеква. Вижте форумите". Хората без друго избират управляващи, търсейки по-малкото зло, така както се избира зъболекар, смята Райчев. Причината българинът да мрази политиците е в това, че избрахме многопартийна система и че погрешно се твърди: преходът е приключил, каза Христова.
Към темата се включи и Юлиян Вучков, за когото дебатът между СС и ББ е пълен провал. Те нямат никакви осъществими идеи, посочи той. Професорът бе особено критичен към евродепутатката Илияна Йотова - "известна махленка и специалистка по всичко". Голяма уста, голямо дърдорене, отбеляза Вучков.
Съветниците на Борисов се държаха като ученици, назубрили нещо наизуст и се напъват да си спомнят какво точно пише в листите, недоволства наблюдателят. Бойко според него беше малко наплашен. Станишев обаче е нагъл - иска да ни натрапи, че има растеж, което е абсурдно. Ако е така, защо трябва да помага на майка си, която като професор взима голяма пенсия, запита Вучков. Противоречи си и Борисов - иска да има ред и сигурност, но и по-малко държавност. Как ще стане това при сегашния хаос?
И стига сме говорили за европейски фондове, станали сме готованци. Тези държавници искат да получават наготово, а не да изкарат пари с бачкане, обобщи професорът. /БЛИЦ