Тома Биков посочи какво ще се случи, ако правителството подаде оставка

Защо да се сменя финансовият министър след този успех за България, запита той

Ако подадем оставка, страната влиза в тежка политическа криза, в която няма парламент. Това заяви Тома Биков в ефира на БНТ.

"Как точно ще се справи служебният кабинет с управление на кризата. Засега кризата се управлява с някакви мерки, къде навременни, къде не. Ако сега изпуснем нещата, плодовете на тази криза ще ги берем есента и зимата. Избори има след 7-8 месеца, ако бяха след 2 години, да мислим", посочи той.

"Ние в този парламент имаме само една формула – между ГЕРБ и Обединени патриоти. Нито една друга формула не е приемлива за нас. 

Площадът може да изразява мнение, но не може да управлява, каза той. Управлението и ние самите винаги сме били самокритични към себе си. Не отричам, че в България има хора с ниски доходи.

Този протест не е толкова заради доходите, смята Биков. Според него глупавото поведение на гардовете на НСО може би е довело до искрата, която запали протестите.

Президентът от 4 години се опитва да запали искрата, сега се създаде такива ситуация, заяви Биков. Нашият план е да не подаваме оставка, защото страната ще влезе директно в тежка политическа криза, каза той.

По думите му е несериозно да се иска оставка на финансовия министър.

"Владислав Горанов, след като сме приети в чакалнята на еврозоната, да пискаме оставката му е нелепо. Може да сме направили 2 неща в нашето управление – Ф-16, въпреки президента и еврозоната. Приемането ни в еврозоната ще е нещото, което ще даде стабилност, че втори път афери като КТБ практически са невъзможни" посочи той.

"ГЕРБ е готова за избори, това е традиционно. Не случайно в последните 10 години ГЕРБ печели всички избори с изключение на едни президентски", посочи той.