Ставаме свидетели на една политическа чистка и се освобождават доста лица и активи, без да дават отговор на обществото за мотивите. Това каза Александър Иванов от ГЕРБ по време на извънреден брифинг на партията, свързан със скандалните рокади на служебното правителство. 

"В последните години има 2,5% по-високи събрани данъци. От ГЕРБ поемаме ангажимент да следим, защото няма работещ парламент. Въпреки че имаше мнозинство, депутатите не посмяха на принципна основа да съставят кабинет. Няма сила, която да носи отговорност с тези назначения. Парламентът не може да зададе тези въпроси, които са важни за обществото", обясни той. 

"Преди няколко години, при един сходен модел на служебен кабинет, имаше някои малки пропуски. ГЕРБ ще следи приходите за пенсии и социално, здравно осигуряване, как вървят в кампанията от 2 месеца на служебното правителство  и смелите ходове, които прави", допълни Иванов.  

"Ще кажа още няколко примера от моя опит като служебен министър на президента Радев. През времето на първия служебен кабинет имахме намаление на приходите с около 100 милиона лева. Желанието на президента да уволня шефовете на две агенции, довде до напрежение в работата им ,което пречеше.

Трябваха ми 2 месеца, за да върна самочувствието им. В никакъв случай не трябва да допускаме това напрежение и сега. Намираме се в кризисна година във всяка една точка и трябва да създадем необходимата организация, за да се справим", каза бившият министър на финансите Кирил Ананиев.  

Тома Биков заяви, че ГЕРБ нямаше да даде подобен брифинг, ако има работещо правителство, което да носи политическата отговорност за тези действия.

"Всяко редовно правителство носи отговорност за тези решения, но сега имаме служебно правителство, което не може да носи политическа отговорност. То е назначено с една цел - да организира и проведе честни избори. В това име то сменя шефа на НАП и шефа на митниците. С какво това ще помогне, трябва да обяснят президента, премиера и министъра на финансите.

Гърми скандал: Рашков сложи човек на Васил Божков на важен пост в МВР!

С тези ходове се цели едно нещо - онази част, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията. Финансовият министър трябва да отговори на въпрос кой му подаде новата кандидатура на шефа на НАП и живял ли е в Дубай. Кой вкара в МВР учредителка на партията на Божков", попита Биков. 

Горещо! Ето това е новият шеф на НАП! ВИДЕО

"Как може това да са първите неща, които трябва да направят? Това ли са най-големите промени, които трябва да направи? Това, което се случва, разрушава ритъма на работа и тези, които ще се облагодетелстват изобщо няма да са малкия и средния бизнес. Скандално назначените са свързани с едно място и очевидно има коалиционен партньор, който на следващите избори може да вземе повече от 3%", заключи той. 

Биков иска да стане ясно как новия шеф на НАП е стигнал до президента, след като има едно интервю, в което говори за хранителни режими.  

Според Биков кандидатите за народните представители от партията "Българско лято" нямат за цел да изсветлят някои сектори, а по-скоро да ги затъмнят.