40% по-ниски цени на природния газ за България договориха дружествата "Газпром" и "Булгаргаз". Намалението на цената на газа е постигнато в тежки преговори между България и Русия през последните седем месеца. Какво означава промяната и ще бъдат ли компенсирани клиентите на "Булгаргаз" за надплатени сметки обясни пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Става въпрос за преизчисляване по различна формула, много по-тясно сързана с пазарната конюнктура на Европа. Това означава по-ниски цени за потребителите на газ и допълнителни шансове за българската индустрия. При всички случаи, това е добра новина, обясни вицепремиерът.

"Булгаргаз" има право да възстанови на своите клиенти надвзетите суми, но сложността идва от там, че клиентите също имат свои клиенти, на които подават газ. Работят паралелно и КЕВР и експертите, като се търси възможния вариант който не би предизвикал административен и логистичен хаос", каза Дончев.

По думите му, има две възможности - или крайният потребител да получи това, което е платил в повече, или да бъде облекчен в бъдещите си плащания, което е по-лесния вариант.

Изглежда, че за да се случи едно такова компенсиране, ще се наложи промяна в законодателството, ние сме готови да направим това, категоричен е Дончев.

Относно дългия период на предоговаряне в цената на газа - 7 месеца, вицепремиерът обясни, че става дума за корпоративни преговори.
"Газпром" и "Булгаргаз" са дружества, единственото което можем да поставяме ние, са задачи като намаляване цената на газа. "Не е редно политически лица да участват в корпоративни преговори", допълни той.

Новата формула цената на газа ще бъде обявявана всеки месец от КЕВР.

"България съвсем скоро ще бъде в съвсем различна ситуация с изграждането на съоръжения от газовата инфраструктура, които ни позволяват да имаме достъп до газ от каквито и да било други източници. Това означава, че ние вече сме на пазара и може да избираме най-добрата цена. След толкова години приказки по темата, се радвам, че това най-сетне се случва", каза вицепремиерът.

Дончев коментира и темата за ревизия на приватизацията, разпоредена от главния прокурор на България Иван Гешев.

Според вицепремиера, това е положително, тъй като има голяма обществена тревога по темата и голяма част от българите са убедени, че по този начин са ограбени усилията и труда на техните родители. Именно усещането за справедливост е един от индикаторите доколко хората вярват на държавата, обобщи вицепремиерът.

"Най-големите шансове за икономиката идват ако си в състояние да проектираш нови изделия, които никой друг не може да направи. Това става на първо място с качествено образование, категоричен е Дончев. Ако нашата образователна система не е в състояние да произвежда, възпитава, обучава достатъчно специалисти, всички останали усилия няма да са необходими", допълни вицепремиерът.