Томислав Дончев обясни какво значи проветряването в ГЕРБ

Необходима ни е млада кръв, категоричен бе вицепремиерът

"Не е добра реплика при всички случаи, но министърът не извършва проверки. Всеки такъв скандал отеква навън. Със сигурност това не е добра вест".

Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев по повод изтеклия запис на министъра на земеделието Десислава Танева.

От записа става ясно, че някои земеделци са получили повече средства отколкото  са очаквали и се създава съмнение, че се прикриват данни от Европа

"Дори и в режим на откровен разговор такива неща от министър не се говорят. Логиката е точно обратната, има правило, откривай грешките преди да ги е открил някой друг, това е логиката, когато става дума за европейски пари. Когато дойдат европейските одитори да те проверят е по-добре ти преди това да си открил грешките. Дори в режим на откровен разговор такива неща не се говорят от министър. От реплика пари не могат да се спрат. Но пари се спират, когато има нарушение. Разговарях с Танева, каза, че нейната реплика е извадена извън контекста", разкри той.

Томислав Дончев изрази мнение, че действията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков имат ефект, тъй като всяко обвинение, без значение колко е състоятелно, ерозира доверието. 

"Когато има укор, засегната страна е длъжна да отговори", категоричен бе Дончев.

Вицепремиерът коментира и евентуалното "проветряване" в редиците на най-голямата партия в България. 

"Разговорите за проветряване в ГЕРБ ги водим отдавна. На нас ни е необходима млада кръв, да имаме пулса на по-млади хора. Дори един футболен отбор се обновява. Щом някои от играчите в отбора не дават тези резултати, е редно да се търсят нови. 

Имаме нови попълнения, но продължаваме да търсим нови лица с нови идеи", заяви Дончев.