Томислав Дончев обясни защо паниката заради коронавируса е пагубна за хората и икономиката

„Надеждите са или пролетта да спре вируса или да бъде създадена ваксина. Въпрос на време е кое ще се случи първо“, каза вицепремиерът

Към момента взетите мерки мисля, че отговарят на ситуацията. Всичко над това биха били драстични мерки. Това би имало тежки икономически последици. Това каза пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев относно действията за ограничаване на коронавируса.
 
„Към момента не считаме, че има нужда от такива мерки. Нека не генерираме повече паника“, каза той.
 
„Мисля, че рефлекс към презапасяване към момента няма. Имах разговори с големите хранителни вериги“, посочи Дончев.
 
„Не забравяйте, че паниката сваля имунитета. Ако сте тревожен, вероятността да се заразите е много по-голяма. Това е тест как работят всички системи. Тук не е само Министерството на здравеопазването. Тук са въоръжените сили, местните власти“, каза вицепремиерът.
 
„Мога да гарантирам, че държавата ще направи всичко, което е необходимо“, каза още той. Дончев беше категоричен, че България ще произвежда защитни облекла. Снощи той разгледал първите мостри. „Освен болниците, ние трябва да подсигурим със защитни средства всички социални служби“, обясни Дончев.
 
На въпрос дали е открит „нулевия пациент“ у нас, той отговори: „Не ме карайте да спекулирам“.
 
„Необходимо е да се разбере, защото държим да разберем кои са всички контактни лица“, добави той.
 
Тествани са работещи в Габрово италианци. Пробите им са отрицателни.
 
„Оказа се, че в България има много италиански студенти. Предстои те да се приберат в Италия за великденските празници. Обсъжда се те да бъдат предупредени, че като се върнат у нас, ще бъдат под карантина за 14 дни. Да преценят дали изобщо да се прибират“, заяви Дончев.
 
По думите му, със сигурност икономиката ще бъде тежко засегната. „Надеждите са или пролетта да спре вируса или да бъде създадена ваксина. Въпрос на време е кое ще се случи първо“, каза Дончев.
 
В районите със зараза има основание грипната ваканция да бъде удължена, добави той.
 
„Не считам, че здравеопазването е по-лошо, отколкото преди една година. Би могло да бъде по-добро“, каза той във връзка с протеста на няколко медицински сестри.
 
На въпрос как е реагирал на гледката на медицинска сестра, висяща от прозореца, той отговори: „С болка. Не очаквайте аз да давам негативни квалификации по отношение на нечий протест“.
 
„Със сигурност се ползват политици от този протест“, заяви Дончев.
 
Вицепремиерът изтъкна, че сградата на Народното събрание, където се разигра случката с висящите от прозореца сестри, се охранява от НСО. „Не е редно МВР да влиза в сградата на парламента. НСО има достатъчно ресурси“, заяви той.