Томислав Дончев с гореща оферта към журналистка на bTV, какъв отговор получи

Съжалявам, но няма да мога да отговоря на вашите интереси, отвърна му Жени Марчева

Интересна оферта отправи към водещата на bTV Жени Марчева зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Един от многото въпроси, на които трябваше да отговаря депутатът по време на гостуването си, бе свързан с избора, който партията направи за кандидат-кмет на София, а именно бившия колега на Марчева Антон Хекимян.

Попитан какво свързва Антон Хекимян с ГЕРБ, той заяви: „Нищо“. И побърза да попита водещата Жени Марчева нея какво я свързва с ГЕРБ.

„Точно същото! Макар че идват европейски избори и аз съм се огледал във вас, чудесен кандидат“, добави той.

„Съжалявам, г-н Дончев, аз съм заета. В рамките на шегата, с проф. Даниел Вълчев сме си обещали – той ще е кандидат за президент, а аз за вицепрезидент. Съжалявам, но няма да мога да отговоря на вашите интереси“, отвърна му Марчева.

„Ако искахме да падне кабинетът, има ясен парламентарен механизъм. Не е в полза на обществения интерес да се премълчават някакви неща. 

Правителството не върши достатъчно работа. Не бих му поставил висока оценка“, заяви  Дончев.

„Говорейки си с хората, нямам впечатление премиерът да е много популярен и да му се радват хората“, каза още той. 

Има сектори, в които не се случва нищо. И тук темата не е политическият произход на министъра. Тук трябва хора с качества, замах и енергия, които работят. Едно правителство, не поддържа ли темпо, изпуска възможности.

България изостана драстично през тези 3 години – няма инвестиции в модернизация, няма нова инфраструктура. И в същото време бюджетът всяка година е на дефицит.

Не мога да разбера, как ще стане четвърта година, имаме по 3% дефицит, а дългът в същото време намалява. Тази сметка не мога да я разбера. И ако някой говори такива неща, не може да смята.

3% дефицит за 2023 г. означава 5,5 млрд. нов дълг. И как в същото време външният дълг намалява. Този фокус, ако ми обясните как става…

Надявам се Бюджет 2024 да е с 0% дефицит, което е правилното“, посочи той.

„Същественият въпрос е това ли е пътят на България - всяка година 3% дефицит, което е курс към устойчиво задлъжняване. В повечето години по време на ГЕРБ дефицитът е бил 0%, а по време на Ковид пандемията 2%, което е разбираемо“, каза още депутатът.

Според Дончев, електоралната тежест на ГЕРБ на тези избори ще е значително по-висока от тази на последните парламентарни.

„Ние сме се доказали на място“, подчерта той.

Според него управленската формула  към момента няма алтернатива.

„Ако има значима разлика между ПП-ДБ и ГЕРБ след местните избори, се надявам това да доведе до смиряване на некоалиционния ни партньор в некоалицията.

Невъзпитано е по отношение на българските граждани да има коалиция, която не е скрепена с ясно коалиционно споразумение. Така е редно и честно.

Цялата конструкция е натоварена с ужасно много напрежение. Една партия, която има по-малко 1/6 от гласовете в НС, управлява почти еднолично. Това не допринася много за политическо спокойствие“.

На въпрос склонни ли са ГЕРБ да подарят победата в София, Дончев заяви, че от партията нищо не смятат да подаряват. „Ще видим как ще се произнесат гражданите.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук