България трябва да продължи да настоява за компенсации заради спрените доставки на природен газ от Русия в рамките на закона и търговските договори между „Булгаргаз” и „Газпром”, смята Галина Тошева, изпълнителен директор на Български енергиен холдинг.
Можем да говорим за обезщетения само в рамките на този договор, категорична беше тя в предаването “Неделя 150” по БНР. Тя уточни, че въпросът с обезщетенията за загубите на българската икономика от газовата криза е бил поставен още при посещението на Александър Медведев от „Газопром” в София при министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По време на посещението на президента Георги Първанов също беше поставен този въпрос, но това са търговски споразумения между „Газпром” и „Булгаргаз” и страната ни трябва да работи в насока за постигане на нови договорености по отношение на търговския договор, за да не се получават подобни ситуации.

Според Галина Тошева искането за нов договор, който да е без посредници, се обяснява с факта, че за България е по – добре да има директни взаимоотношение с „Газпром”, защото тома ще даде по-голяма сигурност за в бъдеще. „Гаранциите, които може да даде „Газпром” са значително по-големи отколкото всички други посредници”, коментира тя. /БЛИЦ