Хора на най-високо ниво се обаждаха да осигуряват протекции за фирми, на които правехме проверки по ДДС, разказа пред Нова тв експертът Тошко Тодоров за времето, когато е бил ръководител на регионалната дирекция на НАП в Добрич. От всички партии са се обаждали, категоричен е той. Говорели завоалирано, но настоятелно: той е наш човек, той помага на партията, бъдете внимателни с него и т.н.
През изминалата седмица се завихри скандал около името на Тодоров, който участва в дебата Борисов-Станишев от страната на ГЕРБ. Ден по-късно плъзнаха твърдения, че той е уволнен от ДАНС, където го ползвали като експерт по измамите с ДДС, а премиерът Станишев намекна в кулоарите на парламента, че "доста време преди дебата бил отправен сигнал до прокуратурата, ДАНС и Комисията за борба с корупцията със сериозни основания да се смята, че като ръководител на НАП в Добрич експертът на ГЕРБ Тошко Тодоров, е отклонявал средства от ДДС в това число е прикривал изтичане на средства от страна на негови близки".
Не съм правил компромиси, заяви тази сутрин пред Нова експертът. Той е бил шеф на НАП в Добрич 8 години. Когато влиятелни фигури, включително депутати, се опитвали да вдигат чадъри над приближени фирми, той се обръщал към преките си началници в София, обяснявал какъв е проблемът и винаги получавал зелена светлина да действа. А за роднините си каза, че ако някой има някакви данни за нарушения, може да ги подаде и да се направи проверка.
За обвиненията на премиера и за разпространените от Илияна Йотова писма по кутиите на народните представители Тодоров каза: "Аз съм експерт, не очаквайте да коментирам политици". Той все още не знаел да е прекратен гражданският му договор с ДАНС. Поискали са неговия екземпляр от документа, но продължава да си работи по задачата, която е поел. Занимавал се е със случая "Мургина", потвърди експертът, но не даде подробности. Истината ще излезе, когато приключат проверките, каза той.
Запитан какъв ще стане след изборите, Тошко Тодоров отговори, че не го е занимавал този въпрос. /БЛИЦ