Проблемът с Каримански е политически, а с пътищата проблемът си е техен. Ние предлагаме решение, което може да се реализира веднага, но те му пречат. Няма да оттеглим кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ, защото това е изнудване. Това е непрофесионален подход, заяви зам.-председателят на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Ние може да седнем да се изнудваме за всичко. Представете си, че ние ги изнудваме за нещо, защото така ни е кеф. Или мутра има интерес и праща смс-и или някой използва мутри. И в двата варианта е отвратително", каза той.

Йорданов добави: "Специално с МРРБ имаме общо решение и това го използват за разменна монета да оттеглим Каримански. Това са мои догадки. Да не говорим, че имаше намеци, че е разменна монета. Но това е доста нисък морал да застрашаваш живота на човек с цената на това кой да е шеф на БНБ". 

"Каримански пред очите на цяла България показа качествата си на банкер. Бил е консултант в различни европейски финансови институции като ABBL (люксембургската банкова браншова асоциация). Ако не беше той, нямаше да излязат така бюджетите, нямаше и да се състоят.

Разследванията на "Бърт" са много тенденциозни. Там е разследвано и Каримански е бил свидетел, но не е бил обвиняем. Той няма никаква вина", уточни Йорданов.

"От другата страна стои Гюров. Финансовата му експертиза е 5 години като експерт в банка, а последните 13 г. не работи във финансови институции. Една година е управител на голф клуб, през другото време е преподавател.

Като говорим за професионализъм, двете кандидатури са несравними. Ние не издигаме политически лица, а издигаме професионалисти", добави Йорданов.

Той коментира и скандала с пътищата. Припомняме, че парламентарната група на "Има такъв народ" демонстративно напусна пленарната зала на Народното събрание, след като по предложение на депутата от "Продължаваме промяната" (ПП) Константин Бачийски се прие да отпадна точката от дневния ред, касаеща Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

"Кирил Петков лично редактира текста на решението и го даде на Лена Бориславова, която го коригира. Одобриха го коалиционните партньори, беше внесен от ПП начело с Ананиев и след това започнаха да играят позорната игра с невлизане в комисиите и блокиране на нещо, което може да убие хора. Всичко е на тяхната съвест. Това е толкова възмутително, че, понеже ми е голяма устата, ще кажа нещо, в което има буква "к", добави Йорданов. 

"МРРБ е заложник и, ако нещо стане, вината не е в министър Караджов, който ходи по всички тия опасни места и им обещава работа. Като се гласуваше зеления сертификат, го приеха с гласове на ГЕРБ и ДПС. Някой от нас излезе ли да каже, че има ново мнозинство - не", каза той.

"Това, което е предложено като решение и застана целия Министерски съвет зад него, не става дума за корупция. В него се решава бъдещето на фирмите, свършили работа, нищо че са надвишили правата.

Трябва да им се плати 50 процента от сумата, която им се дължи. Другите 50% няма да се платят.

Сега комисия проверява всеки договор. Там където има нарушения, разбира се, няма да бъде платено и ще има санкции. Останалата сума ще се плати съобразно реалната работа.

Тук не говорим за корупция. Проблемът от неплащането е, че нито една фирма не работи", добави Йорданов.