„За да има стабилно правителство, говорим чисто теоретично – дали ще е на една партия или на три партии – би било добре да има поне 121 депутати от тези партии. Ние, както вече заявихме, коалиция с партии на статуквото няма да правим”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” Тошко Йорданов,  зам.-председател на „Има такъв народ” в отговор на въпрос с кого би се коалирала политическата формация след вота. 

"Коалиции с партии на статуквото няма да правим. Ако народът иска правителство, иска промяна, ни трябвало хората да излязат да гласуват така, както го усещат, надявам се не за партиите на статуквото, за да може това да се осъществи. 

Ако стане като в миналия парламент, няма да има сигурност. На БСП и ДПС не може да се вярва. Всяка промяна ще увисва на гласовете на партиите на статуквото, които ще орязват всички промени", каза още Йорданов. 

„Надявам се хората да гласуват и да гласуват. Надявам се да осъзнаят, че промените се случват само през избори”, категоричен беше Йорданов и допълни: „Ние знаем как ще постъпим при всеки един възможен вариант. Ще постъпим отговорно”.

Според него ситуацията не е да се състави правителство на всяка цена. „Ако ще има кабинет, той трябва да свърши някаква конкретна работа. Не може да се състави правителство, само, за да има такова и да не се ходи на избори. Ако ще има правителство, то трябва да върши някаква работа”.

"Ако хората гласуват масово, ако гласуват повече от предишните избори, логиката сочи, че няма да е същото. Ако не излязат и не гласуват, може да има и нови избори. Какво значение има? Ако изборите не са наредили картите, за да има стабилно правителство, защо да няма нови избори?", продължи той 

Има всякакви варианти. Какво ще направим ние, сега просто няма да ви кажа. Не може да се подходи само и само да има правителство, добави зам.-председател на ИТН. 

„Ако избирателят прецени, че трите така наречени партии на протеста заслужават доверие – ще бъде по-практично и по-лесно  да се сформира правителство и да се свършат конкретни неща. Тази мантра, че ще бъдем патерица на ГЕРБ е абсолютна глупост.”

По отношение на фигурата на премиера, която биха предложили, ако спечелят изборите, Йорданов беше категоричен: „Нека минем изборите, И ако сме в положение, в което да представим кабинет – ще представим такъв. Премиерът ще е по-скоро експерт – това е най-логичното.

Всеки може да е наша номинация, но това ще разберете след изборите. Той трябва да отговаря на определени изисквания. Той ще бъде, както каза Слави Трифонов, противоположност на Борисов. 

Отрече да са водени преговори с Христо Иванов от Да, България. "Предварителни разговори ние не правим", каза той. 

Ако хората искат да спрат спиралата от избори, трябва да излязат и да гласуват, добави той. 

На въпрос, че всичко около намеренията на ИТН остава мистерия, Йорданов отговори така: "Не искаме празен чек от избирателя. Ясно сме казали кои са хората пред нас. Програмата ни е толкова детайлна, че няма накъде. Ние сме дали и конкретни срокове за изпълнение". 

Говорейки за възможността, дали сегашните служебни министри могат да намерят място в новото правителство, Йорданов каза, че "ние с тях не сме гаджета", но те засега се справят добре.