Тошко Йорданов с горещ коментар за позицията на Слави за Северна Македония, ЕС и САЩ

"Усещам, че не само симпатизантите ни, но и огромна част от българите споделят мнението му"

И да се затворим, пак ще има голям ръст и всички легла пак може да се напълнят. Въпросът е на какво ниво е организацията. Трябва да се готвим за лош вариант и да се надяваме на добър, но това се мисли по-рано. Организацията можеше да е друга още от лятото насам. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН пред NOVA.

"Ще цитирам нашите експерти от ИТН, занимаващи се с медицина, които смятат, че можеше да има болници само за ковид, а не да има този хаос, който се гледа от началото. Затварят се отделения и какво ли още не. Не е нормално в "Пирогов", единствената спешна болница, човек с друго заболяване да няма достъп. Имаше период, в който плановите операции спряха", добави той.

На въпрос лична ли е позицията на Слави Трифонов за Северна Македония или е позиция на цялата партия, той отвърна: "Забавно е, когато Трифонов напише нещо, какъв отзвук има. Това значи че казва верни неща".

И добави: "Аз като гражданин абсолютно споделям позицията на Слави. Имам вътрешното усещане, че хората от парламентарната ни група като граждани също споделят мнението му. Усещам, че не само симпатизантите ни, но и огромна част от българите споделят мнението му".

"Изненадаха ме няколко глупави изказвания, гласящи, че по този начин се търгуват националните идеали на България. В изказването е ясно написано, че македонците трябва да спазват договора", заяви Йорданов.

По думите му се работи в две посоки.

"От една страна е условието, което македонците трябва да изпълнят - те трябва да започнат да спазват договора. Всички знаем, че има международно желание за задействане на процеса по принцип. Когато партньорите ни имат мнение по тема между две държави, а ние отдавна отговаряме на изискванията за Шенген и падането на визите, това е наше партньорско желание. Както сме лоялен партньор на ЕС и САЩ, е крайно време те да постъпят партньорски и този проблем да се сложи на масата и да бъде решен", добави той.

Относно визите и Шенген, той каза: "Ние сме равноправни граждани на ЕС, не виждам каква трябва да е разликата между един българин и един французин".