МВР няма да има достъп до данните от телефонните и интернет разпечатки при сериозни престъпления, решиха депутатите като приеха промяна в Закона за електронните текстове. Спорният текст беше подложен два пъти на гласуване като депутати се опитаха да го върнат дори трети път с цел приемането му. Това стана след като 8 народни представители от Коалиция за България се оплакаха, че при второто гласуване системата не е отчела техния вот.
Те са изпратили писмо до председателя на парламента Георги Пирински, за да го уведомят и той свика председателския съвет. След кратко съвещание, Пирински им обясни, че няма проблем със системата за гласуване и за нея вече има пълни гаранции, че е защитена от вмешателство на “космически лъчи”, които да объркват гласуването.
При първото гласуване днес депутатите приеха предложението полицията да има достъп до електронни съобщения в интернет и разпечатките от телефонни разговори, но след като Минчо Спасов от НДСВ поиска прегласуване, а председателят на парламента Георги Пирински предупреди да не се гласува с чужди карти, идеята бе отхвърлена.
Камелия Цветанова, БЛИЦ