Първата оставка в ръководството на СДС е факт година и три месеца след избора на ръководство начело с Пламен Юруков. С поста си е решил да се раздели досегашният зам.-председател на СДС Господин Тонев.
Той не бил пуснал официален документ, с който да уведомява синьото политбюро и лидера за оставката си, но е запознал с решението си местната организация на партията, където членува – в Димитрвоград, обясниха висши седесари. Те намекнаха, че Тонев се е разделил не само с поста, а и с членството си в синята партията, пише в. "Труд".
Тонев спрял да посещава партийните сбирки и заседанията на ръководството на СДС още през август. За последно бил на Националната конференция във Велико Търново, когато бе приет нов устав, регламентиращ избор на лидер и ръководство чрез вътрешни избори, в които участват всички членове на партията. 
Тонев, който бе и в екипите на Петър Стоянов, и на Надежда Михайлова, когато бяха начело на СДС не отговаряше на мобилния си телефон. Според седесари оставката можела да "повлече крак" и други партийци да съберат смелост да си тръгнат. Близки до синия лидер обаче са уверени, че напрежение няма.   /БЛИЦ