Три варианта за машинно гласуване разработва ЦИК

От избирателната комисия изпрашат писма до няколко български фирми - доставчици на такова оборудване

ЦИК проучва три варианта за машинното гласуване. От избирателната комисия изпрашат писма до няколко български фирми - доставчици на такова оборудване, за да ги питат разполагат ли с разработен и действащ модел на машина за гласуване, който да отговаря на изискванията на Изборния кодекс и на техническата спецификация в поръчката за машинния вот на изборите за ЕП преди година, съобщава "Монитор".

Ако имат такива, то да им дадат прогнозната единична цена, в това число на машината и на базовия софтуер, както и данни какъв би бил срокът за производство и доставка.

 За целта се предвидени три варианта – за доставка на 10 000 устройства, 12 500, както и за 25 000. Според текстовете в Изборния кодекс машинен вот трябва да има в секциите с над 300 избиратели, без тези в чужбина и специалните - затвори, кораби, болници и домове. Това прави около 9500 секции, където ще са нужни по една или две устройства. Именно затова варира и бройката на устройствата, които трябва да се осигурят.

Според експерти, сред които и шефът на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов, ще са нужни над 20 000 машини. Цифрата 25 000 пък е заложена като отправна точка в извършеното пазарно проучване от „Информационно обслужване“ за
 евентуални международни партньори.

Самото проучване не бе по искане на ЦИК, а на Министерски съвет, което бе предизвикало полемика и с вицепремиера Томислав Дончев, тъй като от изборната комисия не знаеха за него. В резултат той им го препрати, а от ЦИК им изпратиха проект на техническа спецификация за машините.

Сега с писмо до ЦИК Дончев им благодари и изтъква, че компетентни да дадат становище по проекта са ДАНС, Държавна агенция „Електронно управление“ и „Информационно обслужване“АД.

Именно затова ЦИК са решили да искат становище с препоръки и от тях. Темата е била обсъждана на едно от последните заседания на ЦИК. Там членове на комисията изтъкват, че въпросът не е само за техническата спецификация, а за складове, машини, техници, с които към момента ЦИК не разполага. „Без логистика няма как да стане обществена поръчка.

ЦИК не разполага с имоти да разполага машини на територията на Република България. Явно процесът тече, посоката е ясна“, изтъкнал по време на дебата Ерхан Чаушев от ЦИК. Междувременно преди няколко дни НС промени Изборния кодекс и вмени на ЦИК цялата отговорност за осигуряването на машините.

Да се дезинфектира и химикалката в тъмната стаичка, с която избирателите попълват бюлетината. Това пък част от инструкциите към секциите за местния вот в неделя. Той като това са първите избори при COVID 19, още в началото на септември ЦИК и РЗИ препратиха към общинските избирателни комисии, секциите, кметовете в областните градове инструкциите на здравните власти.

А ЦИК дори поискаха обратна информация дали местната власт ще може да изпълни всичко, нужно за изпълнението на противоепидемични мерки. Така се оказа, че във връзка със заповедите на здравния министър част от кметовете са определили по едно лице, което да почиства в секциите и да дезинфекцира, а проветряването на помещенията да става през един или два часа.

По същество обаче чистачките са външни лица за изборния процес, а в секциите могат да присъстват само членовете, наблюдатели, застъпници и съответно избирателите. Това наложи ЦИК да изпрати писма до кметовете и Общинските избирателни комисии заради мерките с коронавируса. От тях става ясно, че не трябва да се допуска лицето, почистващо и дезинфектиращо помещението до изборните книжа, документацията, урните или бюлетините.

През това време в стаята трябва да има поне двама членове на секцията, които да наблюдават чистачката, а те да бъдат от различни партии. След дезинфекцията на химикалката, с която се гласува пък , трябва да се провери дали пише в синьо и дали случайно не е била сменена, за да няма съмнения за подмяна.
 
Същевременно в неделя в общо в 24 населени места се проведоха частични и нови местни избори – 22 кметства и 2 общини, които са разпръснати в общи 15 области в страната. Това по същество обаче са първите избори в условията на коронавирус.

В общините Септември и Стрелча се стигна до частичния вот, след като досегашните кметове бяха предсрочно отстранени - в Септември заради доказан конфликт на интереси, а в Стрелча поради паралелно притежаване на частна фирма.

В община Стрелча кандидатите за кмет бяха трима. В Септември изборът бе предизвестен, тъй като кандидатът за кметския пост бе един и това е съпругата на досегашния кмет. Въпреки това по обяд избирателната активност там бе стигнала 28 % , докато в Септември – едва 14. В последния момент и на двете места е имало смяна на членове по секциите.