В сряда петролните цени растат заради данните на Американския институт за петрола (API) за намаляване на стоковите запаси от суровината в САЩ през миналата седмица с 3,720 млн. барела.

Февруарските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поскъпват с $0,42 - до $61,24 за барел.

Котировките за януари на американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачват в същото време с $0,37 - до $56,47 за барел.

Цените на петрола във вторник следобед преминаха към намаление заради опасенията на инвеститорите за блокиране за неопределен срок на търговските преговори между САЩ и Китай.

Президентът Доналд Тръмп на пресконференция вчера в Лондон, където се провежда срещата на върха на НАТО, заяви, че той "няма срок" за сключване на споразумението с Китай.

Американският лидер отбеляза, че в някаква степен на него му харесва идеята да почака с подписването на търговската сделка с Пекин до приключването на президентските избори в САЩ, запланирани за ноември 2020 година.

Нарастващите очаквания, че САЩ и Китай са близо до временно търговско споразумение, подкрепят цените на петрола от началото на октомври, а сигналите за вероятно забавяне на сделката поставят под съмнение възможността за увеличаване на глобалното търсене на петрол в близко бъдеще.

Междувременно страните от пакта ОПЕК + ще проведат още една среща тази седмица, по време на която се очаква да обсъдят въпроса за недостатъчно ясното прилагане от някои държави на условията на споразумението за ограничаване добива на петрол. Анализаторите очакват страните производители на нефт да се съгласят да продължат срока на действие на настоящото споразумение или дори да намалят допълнително добива.