Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова призна, че начините за избиране на пенсионери, които да отидат на море, е трябвало да бъдат обмислени повече предварително. Министър Масларова гостува в предаването „Седмицата” на Дарик радио.
„Когато искаш да въведеш нещо ново, грешки не може да няма. Българското управление е направило рамката, нормативните възможности, за да могат пенсионерите да почиват на морето. За останалото всеки сам трябва да поеме грижата и ако иска, да се осигурява допълнително”, коментира социалният министър, като допълни: „Сегашните млади трябва да помогнат на родителите си да отидат на почивка, а не да се разчита само на държавата”.
„Инфлацията се помпа от необявените доходи, а не от увеличението на пенсиите”, смята Масларова. Тя заяви, че „доходите в никакъв случай не са изпреварили производителността на труда”. В ефира на Дарик министърът на труда и социалната политика посочи, че ако падне таванът на пенсиите, без да падне таванът на осигуровките, това може да доведе до дестабилизация на пенсионната система. „Аз съм за това, по което има консенсус в обществото”, допълни тя.
„Голяма част от сивата икономика излезе на светло, но голяма част от доходите не излязоха. Значителен дял от приходите в сивата икономика не влизат в осигурителната и данъчната система”, каза още министър Масларова. /БЛИЦ