Цачева: Искам бъдещият президент да има бързата реакция на премиера

Като юрист подкрепям решението на Конституционния съд за референдума, обясни председателят на парламента

Бих искала кандидатът за президент на ГЕРБ да стои толкова стабилно и да има бързата реакция, каквато премиерът демонстрира. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред БНТ.

„Надявам се в тази сложна ситуация за ЕС, за района, в който живеем, да има повече смелост от страна на кавалерите и те да поемат тежестта на президентската институция”, загатна Цачева. Самата тя доскоро бе спрягана за най-вероятният кандидат на ГЕРБ. „Настоящата действителност изисква компетентност, експертиза, която в по-голяма степен към този момент се носи не от жените”, категорична е Цачева.
 
„Изключително отговорно се готви ГЕРБ за тази кампания за президент. Много динамични са времената, в които живеем. Ситуацията в началото и в края на политическия сезон е различна. Това което изплува на фона на несигурната обстановка в света е сигурност. Това натоварва с нови очаквания кандидат-президентската двойка на ГЕРБ. Затова номинацията внимателно се прецизира. Много важни са действията на президента и правителството в една такава изключително сложна ситуация в света“, заяви Цачева.
 
Председателят на НС бе категорична, че тайната ще бъде обявена в началото на месец септември. Тя посочи какъв трябва да е следващият президент според нея - „Бих искала кандидатът ни да стои стабилно, да има сетивност и да демонстрира бърза реакция в кризисен момент“.
 
„Като юрист подкрепям решението на Конституционния съд на 100%. Сам по себе си един въпрос не може да бъде противоконституционен. Такъв може да е акт на парламента - закон, акт. КС има задължение да следи точното изпълнение на Конституцията. Решението бе обявено за противоконституционно, а не самите въпроси“, уточни Цачева. Така тя коментира решението на КС да отмени три от въпросите в референдума на Слави Трифонов.
 
Цачева добави, че „отговорността, която поема всеки един и посланията, които се отправят, противопоставяйки гражданите на институциите, за мен не само, че е неприемливо, но и опасно“.