Царят преговаря едновременно с Ахмед Доган и с Бойко Борисов за явяване на изборите, съобщават запознати пред в. "168 часа". Сокола усилено пращал свои емисари към жълтите с покана за съюз. Ако отидат заедно на изборите, жълтите ще влязат в парламента, а ДПС ще избяга от имиджа си на етническа партия.
На последното заседание на Съвета на коалицията в петък (13 февруари) Симеон Сакскобургготски се е съгласил с предложението на ДПС. В замяна царистите ще се откажат от изборите 2 в 1.
"Царят е принуден да приеме офертата на ДПС заради безпомощността на партията му и липсата на изход. Начините НДСВ да има представителство в евро- и българския парламент са два. Или да се включат в обща листа, или Доган да нареди на част от електората си да подкрепи НДСВ на определени места", обясниха запознати.
Въпреки почти даденото съгласие за общо участие с ДПС на изборите тайните срещи на Сакскобургготски с Бойко Борисов продължават, твърдят запознати. Генерала също е отправил оферта към Симеон. Неговата идея е да включи 5 до 7 души от НДСВ в своите листи, за да не могат да направят собствена група и да го изиграят.
Тези дни шефът на Европейската народна партия Мартенс заяви, че иска да види Бойко премиер. Мартенс е и личен приятел на Сакскобургготски.
"Симеон вероятно ще извърта до последния момент и ще избере този, който му дава най-много. Това е любимата му тактика", коментират запознати с манталитета на Кобурга пред изданието. /БЛИЦ