Царят си отива на 6 април

Царят обмисля да се оттегли от НДСВ и да обяви това на символичната за него дата 6 април, съобщиха запознати. Тогава стават 8 години, откакто Симеон се обърна към народа, че ще основе партия. Очаква се отново да извика камерите на поляната пред "Врана", пророкува "168 часа".

Възможно било да се откаже изобщо от формацията си, да обяви извънреден конгрес за разпускането й или да потърси нова формация, разочарован от НДСВ, от Стоян Ганев, Пламен Панайотов и сегашното ръководство. Било вероятно да делегира управлението на НДСВ на някой царист.
Въпреки катастрофалния рейтинг на жълтите, битката за наследството на царя в партията се води от три фигури, твърдят от "Врабча" 23. Едната е собствения му син Кирил, вторият е Милен Велчев, а третата е шефката на кабинета му Миа Мореро.
Най-слабо вероятно е принц Кирил да поеме партията, защото баща му не искал да го остави да се бори с бакиите на НДСВ. От друга страна определен кръг смята, че той може да повтори чудото с идването на царя през 2001 г. Кирил е млад, с опит във финансово-икономическите дела, може да дойде с обещание за инвестиции. Така Сакскобургготски ще постъпи династически.
Кирил не отрече, нито потвърди информацията.
"Нямам коментар", заяви вторият син на царя на писмено запитване на изданието.
Милен Велчев бил с отслабени позиции пред Величеството и затова се бил сдружил със синдикалиста Димитър Диманов. Той самият отрича да има лобита в царската партия, както и че лидерът има намерение да се оттегли. Смята се, че най-вероятно е Симеон да делегира правата за ръководството на НДСВ на шефката на своя кабинет Миа Мореро. След конгреса тя е по право член на Политическия съвет, през нея минават всички срещи на Сакскобургготски и тя контролира структурите на НДСВ чрез секретаря Илчо Дуганов.
Успоредно с оттеглянето си Симеон Сакскобургготски замисля резервни ходове. Тези дни той се е уговорил с Ахмед Доган да направи скрита коалиция. Това означава да посочи 10-15 имена от своите в листите на ДПС. Това може да се случи в последния възможен момент преди регистрацията, когато стане ясно как ще се развие ситуацията.
"Има договорка между двамата. Царят е наясно, че НДСВ няма да влезе по друг начин, а единственото ценно нещо в тази партия е той. От друга страна, има нужда от отбор, който да го брани", твърдят запознати. Вариантът за прокарване на личности в листите на ГЕРБсъщо стоял на дневен ред.
Отделно от намеренията на Симеон в момента в НДСВ тече битка между лобитата кой да пише листите. Всички са наясно, че няма нищо сигурно и не е ясно дали дори ограничен брой депутати ще влязат в следващия парламент. От една страна са  юпитата около Милен Велчев, шефът на групата Пламен Моллов и синдикалистът Димитър Диманов. От друга е новото лоби "Мамма Миа".
Царисти подозират, че Симеон може да заложи на съвсем нови лица.
"Така направи през 2001 г., като отряза Иван костов, защо да не ни смени и сега?", треперят жълтите.
Засега Сакскобургготски не е загатнал с нищо на своите подчинени, че има намерение да се оттегля.
"НДСВ винаги има в ръкава си резервни ходове, а лидерът ни - още повече, но няма симптоми да мисли за оттегляне", коментира говорителят Станимир Илчев. /БЛИЦ