Цецка Цачева: На записите от камерите се вижда престъпна небрежност при бягството от затвора

От видяното вчера, при прегледа на записите от камерите, има престъпна небрежност по отношение изпълнение на задължения. Какви конкретно трябва да се установи в хода на разследването. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на правосъдието Цецка Цачева по повод разследването на бягството от Централния софийски затвор на двама опасни рецидивисти.

„Необяснимо е как при режима, правилата, заповедите за разрешени вещи, затворниците са се оказали въоръжени. Особено Пелов, който е с огнестрелно оръжие“, посочи тя и потвърди, че е била изненадана от това, което е видяла на записа.
 
„След като се запознах със ситуацията информирах министър-председателя и по негово предложение, с което изцяло съм съгласна, поисках оставките на временно изпълняващия длъжността главен директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ и на директора на затвора“, обясни Цецка Цачева, цитирана от Фокус.
 
„Двамата изразиха готовност за оставка, коректно е. Това са мъже, които знаят как се носи отговорност при пряко неизпълнение на функции и задачи“, каза още тя.
 
Попитана ще се засили ли охраната на затвора след случая с избягалите затворници тя коментира: „Разговарях с временно изпълняващите длъжностите главен директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ и директора на затвора, че държа в най-кратко време да се каже какво е необходимо в две посоки - човешки фактор и надзирателно-охранителната техника“.