ЦИК разкри ще успее ли да реагира навреме на решението на НС за увеличение на изборните секции в чужбина

Към момента секциите в чужбина са 307 в 71 държави

Предвид чаканото решение на парламента за премахване на ограничението за разкриване на избирателни секции в страните от ЕС, от Комисията увериха, че имат готовност да реагират своевременно.

Изборният процес в чужбина е същият като този в страната, обясни Йорданка Ганчева, член на ЦИК, отговарящ за изборите в чужбина. Тя припомни, че броят на определените секции в Мадрид, Мюнхен, Франкфурт на Майн и Виена са увеличени. Заличена е секцията в Джакарта. Не се предвижда и откриване на секции в Афганистан от съображения за сигурност. Така към момента секциите в чужбина са 307 в 71 държави. От ЦИК отбелязаха, че имат готовност да преразгледат тези свои решения при необходимост, съобщи БТА. 

Изборният ден официално приключва в 19.00 часа, но той може да бъде обявен до 20.00 часа, ако пред секциите има избиратели и техните паспорти са взети от членовете на СИК, припомниха от ЦИК.

Цветозар Томов отново припомни тезата си, че отбелязването на вот в квадратчето "не подкрепям никого" няма да окаже никакво влияние върху избирателната активност. Избирателната активност се изчислява като отношение между броя на участвалите в избора, независимо от това дали гласовете им са действителни, и броя на избирателите, които имат право да гласуват, обясни той.