ЦИК с горещи новини за бюлетини и машини

ЦИК прие решение за възнагражденията на СИК, както и отделно да се заплати на членовете, които провеждат обучения, обясни Росица Матева

Не бих казала, че имаме проблеми със софтуера за изборите. Той просто трябваше да бъде надграден. За местните избори ще се гласува с три бюлетини. Само в някои общини на Столична община ще се гласува с 4, тъй като ще се избират и кметове на райони. Това заяви пред NOVA NEWS заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

„Изискванията към изпълнителя са, когато застане избирателят пред машината, да се визуализират вариантите и той да избере, като ще има и опция за връщане“, обясни тя.

Списъци

Във връзка с фиктивните регистрации на адреси преди изборите, Матева заяви:

„След като се проведат изборите, ние изпращаме списъците на ГРАО, за да се разбере дали има нарушаване на изборните правила. Ако има двойно гласуване или друго нарушение – данните се подават към прокуратурата“.

На въпрос как да се намалят грешките в изборните протоколи заместник-председателят и говорител на ЦИК отговори:

„ЦИК прие решение за възнагражденията на СИК, както и отделно да се заплати на членовете, които провеждат обучения. Призоваваме членовете на СИК-ове да се отнесат отговорно с ангажимента си, да прочетат внимателно протоколите и да не бързат. Ако данните са коректни, ще предадат по-бързо протокола си и няма да чакат“.

Ще има видеонаблюдение и на тези избори, каза още Матева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук