ЦИК с важно тълкуване кога ще се смята за валиден днешния референдум

Резултатът от националния референдум зависи от избирателната активност, коментира за БТА говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

"Резултатът зависи от две неща. На първо място - от избирателната активност, защото, за да има задължителна сила решението, активността трябва да е по-висока, отколкото на последните парламентарни избори, когато гласуваха 3 500 585 граждани", заяви той.

По думите му още не е ясно дали на тези избори, конкретно за референдума, ще гласуват повече хора, или няма да се надмине това число.

Второто условие е отговорите "да" на въпросите да надхвърлят 50% от гласовете. Ако бъдат спазени тези две условя, решението ще има задължителна сила, посочи още говорителят на ЦИК.

Процентът на отговорите "да" се изчислява като съотношение на всички отговори "да" и всички участвали на референдума. Това означава, че се вземат отговорите "да" на конкретния въпрос и се делят на броя на участвалите в референдума. "Може и да не са отговорили на този въпрос конкретно, може да са пуснали недействителна бюлетина, или празен плик, но щом веднъж са получили бюлетина, те се броят като участници в референдума. Така че сборът от отговорите с "да" и "не", изчислен в проценти, няма да дава 100 на 100", обясни Цветозар Томов. 

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ЕКСПРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМА