ЦИК със спешни новини за гласуването на изборите! Милиони българи ще...

Многото нашенци, на които личните карти изтичат, но не са подновени, все пак ще могат да упражнят правото си на глас и без бележка от МВР

Онези българи, чиито лични карти изтичат и тяхната валидност вече беше удължена с 6 месеца, ще могат да гласуват без проблем и без да носят бележка от МВР, че са в процедура за смяна на документите. Това коментираха от ЦИК, след като въпросът бе повдигат от проф. Емилия Друмева по време на консултациите между БСП и държавния глава днес.

Важна новина за голямата смяна на личните документи, която засяга 3 млн. души

Друмева поясни, че има колизия между Избирателната комисия (ИК) и закона за извънредните мерки. Според първия хора с изтичащи документи могат да отидат до урната само с документ от МВР. Междувременно в извънредния закон валидността им вече бе удължена. В тази връзка Друмева предупреди за опасност тези граждани да не могат да упражнят своя вот и да бъдат връщани от СИК, уточнява в. Монитор.

В тази връзка от ЦИК коментираха, че избирателите ще могат да гласуват с тези документи, като за целта нямало нужда да се променя ИК. Просто ще го запишат в своите методически указания за вота към членовете  на секциите и те трябва да се съобразят с това, че тези документи са с удължена валидност.

От ЦИК обаче напомниха, че все още е рано за тези указания, но ще обърнат внимание на темата и при самите обучения на членовете на секциите. От ГЕРБ също коментираха, че няма да пипат ИК.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДОРБНОСТИ В БЛИЦ!