„Не бих окачествил ситуацията с ГЕРБ като мир. Ситуацията бе, че всеки си има ясна позиция, но за да тръгне държавата напред, ние предложихме кабинет на малцинството, след което направихме отстъпка – благодарение на четиричасовия запис.

Това заяви в ефира на Нова телевизия съпредседателят на ПП Асен Василев.

Според него всички български граждани трябва да изслушат записа и да го оценят.

На този запис няма нито една дума, зад която не бих застанал. Видях, че са изрязани мои изказвания за службите и администрацията. Това са думи, които съм казвал и на избирателите по площадите. Заставам зад тях“, категоричен бе Василев.

„Акад. Денков е оторизиран да води преговорите. Двамата с г-жа Габриел ще говорят отново, когато преценят“, уточни Василев.

По думите му властта не е самоцел.  „В записа се обсъжда именно това – да се свършат полезни неща за страната“, добави той.

В записа не се чуват неща, които българите не знаят, или които от ГЕРБ не знаят. Цялата мелодрама, която се опитва да се развие около това нещо, е най-вероятно с цел да се иска повече по време на преговорите. Преговорният процес се води от господин Денков“, каза Василев.

Според него отстъпки за отмразяването на преговорите не трябва да има. „Отстъпки могат да се правят само за благото на страната“, каза той.

Василев бе запитан дали трябва да се направи смяна на ротацията и първо Габриел да е премиер, а не Денков:

„Това ще си го прецени акад. Денков. Моето лично мнение е, че не трябва да се случва подобно нещо“, заяви финансистът.

„В ПП всичко се обсъжда дълго и всеки е свободен да си изрази мнението и след това се гласува. На базата на това гласуване, се огласява по-късно и изборът на партията“, каза Василев.

„Достъп до срещите имат членовете на Националния съвет и до членовете на парламентарната група. Има една максима – „колкото по-рано човек се освободи от недобросъвестни хора, толкова по-добре“, каза той.

Радостин Василев не мисля, че е интересен в случая. Очаквах да има атака срещу това правителство и опитът за съставянето му. Има много силни интереси, които не искат то да се състои“, каза още бившият финансов министър.

„Наши хора начело на службите значи хора, на които имаме доверие. Одобрени от посолствата, се има предвид, че са одобрени от партньорски служби, както е определено в закона. Законът казва, че всичките ни служби трябва да работят с партньорските служби в ЕС и в НАТО. Те трябва да имат тяхното доверие, ако искаме да сме членове на тези съюзи“, каза Василев.

„Това не е ли сваляне на гащите пред света?“, запита Крумова.

„Само дето е записано в закона. Те трябва да си сътрудничат. Никой не одобрява“, каза Василев,

„Ама вие казвате, че са одобрени“, каза Крумова.

„Не, казал съм „съгласувани“, контрира той.

„Ама аз съм слушала записа, вие слушал ли сте го, казвате „одобрени“. Не помните ли“, запита водещата.

Василев пък пак заяви, че помни да е казал „съгласувани“.

„Наши хора значи „хора, на които имаме доверие“. Ако се стигне дотам, че да се излъчват хора, които да управляват службите, това ще мине през МС, през парламент и ще се реши“, каза още Василев.

По думите му президентът е направил същото, но еднолично.

„Влязохме в политиката със заявката, че България ще стане нормална европейска държава. Именно това целим. Казвам на записа също, че имаме дълбоко проникване на руски интереси, в нашата система за сигурност“, обясни Василев.

Бившият финансов министър бе помолен да коментира и думите си, че ако смените в администрацията не станат законно, от ПП са готови да го направят незаконно:

„Погледнете седемте месеца, в които управлявахме. Има сменени двама директори дирекция – едното беше вакантно място, което заварих. Това, което обаче се видя, изключително важно, е че една смяна, която се опитах да направя в една от агенциите, мина си дисциплинарен съвет и когато трябваше да бъде освободен човекът, той излезе в неплатен болничен. Трябваше да го издирваме и това е на ръба на закона“, уточни той, отново коментирайки свои думи от записа.

На въпрос дали е готов на незаконни методи, той уточни, че не е правил подобно нещо. „Разбирам ви защо въртите на тази тема, но ви казвам, че трябва да има разговори и хората да могат да се сменят“, каза той.

„Изпирането на Борисов е нещо, от което се притесняваме. Ако имаме работещ съд и прокуратура, това няма да се случи. Трябва да се случи съдебната реформа“, каза още Василев.

„Пералнята не е политическата система, а съдебната система. Гешев не е лепилото между ПП и ГЕРБ. В петък видяхме колко много се направи в парламента за съдебната реформа. За тези промени се борим от 2015 година“, завърши той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук