Цирк в НС! Депутат от "Възраждане" съсипа Асен Василев, причината е смайваща

Повод за възмущението на Ангел Георгиев стана обстоятелството, че вицепремиерът се е настанил на мястото на министър-председателя

Над 9 часа продължава заседанието на парламента, на което депутатите обсъждат на второ четене бюджета за тази година.

Очаквано, и днес не се мина без напрежение и директни сблъсъци. И докато в повечето случаи несъгласието на опозицията бе свързано с конкретни предложения на управляващите, депутат от „Възраждане” изрази своето несъгласие с мястото, което е заел финансовият министър Асен Василев, който в момента е единственият представител на властта в пленарна зала.

„Г-н председател, моля най-учтиво да помолите или да направите забележка, по ваша преценка, на многоуважавания министър на финансите, защото той стои на стола, който по принцип се полага на министър –председателя, да заеме мястото, което му се полага, защото, съгласете се, гражданите вече започват да се чудят кой е министър-председателят в страната”, заяви от трибуната Ангел Георгиев.



Василев реши да уважи забележката му и веднага се запъти към мястото си.



Георгиев обаче сякаш не му обърна внимание и продължи: „Може би хората в залата, голяма част от тях, също не са сигурни кой де факто е министър-председателят. Така че, много ви моля, да спазваме местата, които трябва да се полагат”.

Председателят на парламента Никола Минчев благодари за процедурата. „Не беше постъпило възражение от г-н Петков по темата, но...”, заяви той, давайки думата на вицепремиера Василев.

„Г-н председател, аз силно се надявам от днес нататък да живеем в държава, в която няма запазени столове за никого”, каза на свой ред финансовият министър.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Бранимир Балачев пък възрази срещу начина на водене. „Г-н председателстващ, ще направя това мое изказване във връзка с начина, по който ръководите това Народно събрание повече от два месеца и половина, защото именно вие тримата – уважаемият председател, натоварен с толкова отговорности съобразно нашия правилник, и вие двамата с колегата Иванов, сте тези трима, които според мен, които определяте дневния ред на НС. За тези месеци аз мога да ви нарека новатори, защото вие действително правите неща, които досега не са правени”, заяви той.

Балчев припомни, че пленарните заседания започват в 9 часа всяка сутрин. „чинно всички ние тук, редовите депутати, на няколко пъти ви чакаме повече от1 5-20 минути, и вие грубо нарушавате изискването пленарното заседание да започне точно в 9 часа. Това е новост. Аз съм за първи път в този парламент, но колегите, които са с по-голям стаж, казват, че такова нещо досега не се е случвало”.

„Аз мисля, че това новаторство не е законосъобразно. Моля ви такива закъснения, без значение каква е причината, от уважение към нас, да не допускате такова новаторство и действителност пленарните заседания да започват в 9 часа”, помоли той.
Встъпителното му слово обаче изяде по-голямата част от времето му и Кристиан Вигенин го прекъсна, за да му съобщи, че му остават само 10 секунди. И той заяви, че ще просрочи малко времето.



„В нарушение на закона вие позволихте да се гласува съставът на КЕВР, без да има законови основания за това. Това също е новаторство и аз смятам...”, продължи той, но отново бе прекъснат от Вигенин, защото времето му отдавна било свършило.