Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е от първостепенно значение за мира, стабилността и сигурността на нашия регион. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по декларацията на 44-ото Народно събрание за Северна Македония и Албания.

ДПС и ПГ на ДПС ще подкрепи декларацията във връзка с разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Северна Македония и Албания.

Нещо повече от това, във всички документи на ДПС, програми, декларации, ние винаги сме поставяли акцента върху разширяването на ЕС и присъединяването на страните от Западните Балкани. За нас това е въпрос с първостепенно значение за мира, стабилността и сигурността в нашия регион, заяви Цонев.

Той посочи, че няма как в региона да има стабилност, да има мир, сътрудничество и просперитет без присъединяването на държавите от Западните Балкани, в това число и на най-голямата и най-мощна във военно и икономическо отношение държава на Балканите - Турция.

Ние смятаме, че и там преговорите трябва да продължат, защото сме убедени, че без присъединяването на тази най-голяма държава стабилността на Балканите винаги ще бъде под някакъв въпрос, допълни още Цонев.

Той изрази категоричното становище, че подкрепят декларацията и целия процес. "Нашите представители в ЕП водят доста активна политика в това отношение, каза още Йордан Цонев.