Диалогът между България и Македония е активен, системен и открит. Около това мнение се обединиха премиерът Сергей Станишев и президентът на Македония Бранко Цървенковски, които разговаряха в рамките на работен обяд.
България има интерес да гради взаимноизгодни отношения със своите съседи и в този контекст тя провежда принципна политика на подкрепа на членството на Македония в ЕС и НАТО, изтъкна министър-председателят пред своя гост. Според него това ще допринесе за регионалната стабилност, при положение, че на практика се прилага принципа на добросъседство.
По време на срещата македонският държавен ръководител изрази учудването си, че легитимен политик като Бойко Борисов може да прокламира асимилаторска политика чрез инвестиции. Според оценката на Бранко Цървенковски изказването е нелогично и от него личи, че Борисов не разбира нито от бизнес, нито от националноотговорна политика – пример за това са отношенията между Македония и Гърция, която е инвеститор №1 там.
Като приятел на Македония министър-председателят се извини от свое име и от името на страната ни за тази недобросъседска проява. Той подчерта, че подобни коментари са опасни, тъй като изкуствено създават и насаждат разделение. Според него целта на българския бизнес определено не е да подчини Македония, а да създаде изгодни и за двете страни партньорства.
Премиерът Сергей Станишев представи пред Бранко Цървенковски антикризисния план на правителството, в който е заложен мощен инвестиционен пакет от над 5 млн. лева като изтъкна, че страната ни стои стабилно на фона на кризата. Известни рискове има, допълни той, тъй като икономиката ни, и в частност износът ни, са ориентирани към европейските държави. Той подчерта, че акцент в плана е социалната защита за населението, а основното му качество е максималната гъвкавост и възможността за адаптирането му в съответствие с развитието на ситуацията. В условията на световна финансова и икономическа криза трябва да се търсят повече регионални възможности, изтъкна министър-председателят. Според него това е шансът да се запазят икономическия ръст и работните места. Перспективните сфери са реализацията на инфраструктурни проекти, туризмът, взаимни инвестиции, формите на трансгранично сътрудничество. /БЛИЦ