Водещата на предаването „Лице в лице“ по bTV Цветанка Ризова не можа да сдържи емоциите по повод скандала в парламента, разиграл се преди 23 ч. в четвъртък.

„Среднощните парламентарни нелепици постигнаха чутовен ефект. Демокрацията ни е с изтръгнати кабели, звукът ѝ е спрян, трибуната ѝ е окупирана. Както и да го разказваш, това неизбежно води до там – фарсът политика у нас е тотален, а ефектът – съмнителен“ – с тези думи Ризова започна предаването преди дори да е представила гостите си.

Борисов побесня след вандалския екшън в НС, шашардиса всички с думи за Бойко Рашков

„Безспорно е само, че губим милиарди, без това да следва някаква ясна и светла перспектива за уж защитаваните миньори. Жалко, поне да беше предложена някаква алтернатива, за да я обсъдят след тананикането на химна в тъмницата“, добави тя и представи първия си гост – бившият вицепремиер Николай Василев.

Ризова побърза с въпрос по наболялата тема: „Бяхме кандидат-премиер на „Има такъв народ“ (ИТН). Ако ви бяха попитали, щяхте ли да кажете „Окупирайте трибуната, не приемайте този закон, каквото и да загубим?“.

Изгубено време и пари

Той пък ѝ отговори нестандартно: „Ще започна с един виц: дебелеем не заради това, което правим между Коледа и Нова година, а заради това, което правим между Нова година и Коледа. Ако има Проблеми с плана за възстановяване (ПВУ), да не ги търсим в последните 3 часа и половината поредния ялов парламент, а да ги търсим в последните прахосани 3 години и половина на безвремие и на хаос в 6-7 парламента“.

"Мисля си, кабинетът "Борисов 3" да беше си приел стария несъвършен план и после който иска да се оплаква на арменския поп и сигурно щяхме да сме усвоили половината милиарди досега. А след това толкова правителства се упражняваха, забавяха, променяха, той не стана по-добър, но го няма никакъв. Гвоздеи забити няма, авансът беше изхарчен за пенсии. Сега се разправяме в парламента, но проблемът е по-глобален", добави Василев.

Правителство от трима играчи

Според него има шанс за съставяне на стабилно правителство. 

"Ако не направят правителство и този път, обществото просто трябва да ги измете. И аз ще се включа. В измитането, не в друго. Но виждам реално правителство. Виждам прозападно реформаторско правителство между ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН. Според мен стигат им комфортно гласовете. Ако искат да сложат други вътре, добре", заяви Василев. 

"И ще дойде най-щастливият ден"

Той разказа и нещо, което не е споделял досега в ефир, от времето преди 15 години, когато е бил в правителството на "тройната коалиция".

"В тройната коалиция работих 4 години. 4 години е повече от последните 3 години и половина хаос в държавата. Почти всеки ден ходех на работа и си пеех песничката "И ще дойде най-щастливият ден, когато ти ще си далече от мен". Само че тогава имаше толерантност, уважение, екипност и задачата беше - правите правителство и влизаме в ЕС", изтъкна той по повод неразбирателството между сегашните партии.

"Царя така беше казал: нямат никакво значение нещата, които след 5 години няма да имат никакво значение", добави той.