Заявявам категорично, че сме малцинство в сегашната ситуация, но моралът на ГЕРБ ни задължава да се съобразим със суверена, а това са над 2,5 млн. български избиратели, които казаха избирателната система да се промени. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод отлагането на разискванията по проекторешението за референдума, предаде „Фокус“.
„Това отлагане ще бъде преодоляно с политическата воля, която сме заявили и утре ще внесем законопроекта в деловодството на парламента, за да може другата седмица на извънредно заседание на правна комисия да се гледат двата законопроекта, да има решение и доклад, и другата седмица да внесем в пленарна зала разискванията и гледането на първо четене на двата законопроекта“, обясни той и уточни, че ако има и други законопроекти и те ще бъдат разгледани.

„Може с решение на Върховния административен съд да се установи, че тези 13 хил. гласа, които не достигнаха са налични и тогава ще има загуба на енергия, на парламентарно време, а действително трябва да създадем условия за провеждане на предсрочните парламентарни избори, съгласно изискванията на българските избиратели“, коментира Цветан Цветанов. „В противен случай можем да бъдем обвинени в нелегитимно провеждане на предсрочните парламентарни избори“, заяви той. 

Виждаме, че бъдещият президент Румен Радев също е солидарен с формиращото се мнозинство по тази тема. Убеден съм, че и президентът Радев, ако действително е искрен към всички тези 2 млн. български граждани, които го избраха за президент, трябва да се съобрази и с тези 2,5 млн. български граждани, които искат промяна. Ако е искрен в своите намерения на 22 януари, когато встъпи в длъжност с полагане на клетвата, може веднага да издаде указ за разпускане на парламента, насрочване на предсрочните парламентарни избори и обявяване на служебния кабинет“, обясни председателят на групата на ГЕРБ.

Според него не е правилно да се обвързва едно решение на президента с Конституцията, защото няма текст относно времето за провеждане на консултации. „Политиката, която правим е правилна и съм убеден, че рано или късно мажоритарната система ще бъде въведена, защото това е желанието на 2,5 млн. български граждани“, заяви Цветан Цветанов и допълни, че има политическа воля, но въпросът е, че няма политически консенсус от останалите политически формации. 

"След като 2,5 млн. са казали това е системата, по която искаме да бъдат избирани народните представители по този начин ще отпадне тази анонимност, която остава за голяма част от обществото за народните представители“, поясни Цветан Цветанов и уточни, че по този начин народният представител се задължава постоянно да е във връзка с избирателите, да работи за обществения интерес и за развитието на региона, от който е избран.