ГДБОП днес не носи тази абревиатура, а друга, която не е приятна. Демотивира и се закриха функциите й, иззе ги ДАНС, заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по бТВ тази сутрин. Държавата търси количествени, а не качествени измерения, коментира той последните действия на прокуратурата и най-вече ареста на братя Галеви.
"Това, което ние взехме веднага, естествено, че тези хора (членове на ГЕРБ на местно ниво, подкрепили Галеви - бел. ред.) няма как повече да представят партията на национално ниво. Ние сме единствената партия, която взе отношение по случая "Дупница", отбеляза Цветанов. Колегите имаха достойнството да напуснат, допълни той. В Дупница е трудно да функционира какъвто и да е по-различен политически живот, смята още Цветанов.

За съжаление застрашеността на демократичното провеждане на изборите тежи над правителството. Целият инструментариум за противодействие е в изпълнителната власт, коментира председателят на ГЕРБ наближаващия парламентарен вот.

"Лансирането на мажоритарния инструмент е нелогично от страна на БСП. Когато говорим за мажоритарен избор и 58 депутата, които ще влязат чрез такъв избор, това е сериозен проблем", заяви Цветанов и даде примери по това, което се говори в пресата - един от сериозните олигарси – Георги Гергов, и друг - Христо Ковачки, стават депутати. Те са със сериозен финансов ресурс, което има гарантира влизането, отбеляза той.

"Несериозно е министър да бъде и депутат. Това е несериозно за България", коментира още Цветанов.

"Направи мажоритарна листа и дай възможност на избирателя да я пренарежда. (...) За един депутат от пропорционалната листа ще са нужни около 10 хил. лв., а за депутат от мажоритарната листа – към 50 хил. гласа. (...) Ние сме за мажоритарна система с пропорционален елемент", заяви председателят на ГЕРБ.
Политическа партия ГЕРБ е алтернативата на сегашното управление, категоричен е Цветанов. /БЛИЦ