Министърът на земеделието Валери Цветанов не е уведомен за спиране на пътуванията му в чужбина по нареждане на премиера Сергей Станишев.
Имам прекрасни отношения с министър - председателя и жив диалог, не знам дали са забранени визитите ми в чужбина, обясни той по бТВ тази сутрин.
Ябълката на раздора в отношенията между министър – председател и неговия подчинен се оказа пътуване в Монголия на земеделския министър, за което пък Станишев не знаел. По думите на Цветанов обаче той е пътувал със заповед подписана лично от премиера на 23 февруари.
Бях на официално посещение в Монголия от 1 до 4 март по покана на министъра на храните, селското стопанство и леката промишленост Тунджин Бадамжунайл, обясни Цветанов. Той уточни, че дори се е срещнал с монголския премиер Санжийн Баяр. Земеделският министър не скри изненадата си от темите, които е повдигнал Баяр. Той ми обясни, че Монголия иска сътрудничество в атомната сфера. Там има заложби на уран и предложените им е да вземат нашия опит в ядрената енергетика и да ни дадат това, което имат, добави Цветанов.

В понеделник ще ума заседание на управителния съвет на агенция САПАРД и тогава ще има решение кой ще е новия директор на структурата, обясни още той.

Земеделският министър увери, че субсидиите на фермерите ще бъдат изплатени в договорения срок. Парите се дават за стопанската 2008 – 2009 г., която започва от 1 декември и свършва на 1 юли.
До 20 декември миналата година са платени 276 млн. на 41 хил. стопани, до 20 февруари още 392 млн. ще се платят, а към 9 - 10 март ще бъдат приведени по сметките им още 25 млн. лв., обясни той. Цветанов уточни, че на практика   вече са платени 75 процента от субсидиите на фермерите./БЛИЦ