"Можеше да се управлява и след президентските избори, защото имаме парламентарно мнозинство". Това каза пред телевизия "Европа" Цветан Цветанов. Той обясни, че решението за оставката в нощта на изборите е било принципно заради заявката на Борисов, че ще подаде оставката на кабинета, ако ГЕРБ не победи.

"Премиерът каза много ясно, че ако загубим тези избори, ще подадем оставка", каза Цветанов. На въпрос защо не се състави кабинет с Реформаторите и Патриотите, председателят на парламентарната група на ГЕРБ обясни: "Имаше основни политики, по които се обсъждаше дали ще можем да продължим за още две години от мандата. Това, което имаше като консенсус е минималната пенсия да се вдигне на 180 лв. Патриотите поставиха условия в понеделник да бъде 200 лв. Влади Горанов беше категоричен, че това няма как да се случи, докато той е финансов министър. Така не се стигна до кабинет".

Той обясни, че според него животът на 43-тия парламент е изчерпан. На въпрос каква политика ще прави ГЕРБ, ако в следващия парламент не влязат Патриотите и Реформаторите, Цветанов отговори така: "ГЕРБ няма да прави компромис с политики, които не одобрява. Най-лесно е да вървиш в популистки мандат. Ще бъдем с протегната ръка по важните национални теми. Не да правим политика на омразата и противопоставянето и не да правим политика, която да отрича направеното". "В чисто структурен план държавата изглежда много по-добре, отколкото през 2014 г., когато поехме управлението за втори път", заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ. "Трябва да направим много неща с цел гарантиране на сигурността и границите на България", категоричен бе Цветанов.

Той обясни, че с наличието на социални мрежи и интернет е много лесно младежите да се радикализират и това представлява голяма заплаха.